På gården Nyhusan på Sjøasetra utenfor Surnadalsøra er Solvår Halset og Helge Sundli i full sving med å tørke årets høy. Solvår tok over gården i 2000, og har gjennom hele barndommen vært med på slåttånj.

Terrenget er veldig bratt og litt bløtt etter alt regnet som har vært, så her må man ta riva fatt når maskinene ikke rekker til.

– Nyere traktorer blir for store rett og slett, de går for mye ned i jorda her. Da er det fint med en litt mindre sak vi kan bruke til å vende og samle høyet med, sier Solvår.

Staut arbeidskar

Den "lille saken" hun sikter til, er traktoren "Blåmann". En Ford 3000 fra 1971, og med doble bakhjul på hver side er han en uvurderlig og sterk arbeidskar under slåttånj på Nyhusan.

– Traktoren må egentlig bare finne seg i å vare for alltid, han er så grei å ha med å gjøre, sier Solvår.

Øverst på ekra er i bratteste laget for "Blåmann", men han får mesteparten av jobben gjort. Der han ikke når til, bruker de en tohjuls slåmaskin.

– Den har så langt vært noe vrang i år, men da vi først fikk start så fikk vi slått det siste også, sier Solvår.

Ypperlig vær

Omtrent 12 mål blir slått ved Nyhusan denne sommeren. Det skal være nok til å fôre dyra denne vinteren, for det er nemlig bare hestene Grom og Svarta som skal stå på gården i vinter. De får nyte godt av det kortreiste høyet.

– Vi holder på med dagens første venderunde nå. Vi slo høyet i går, og da var været ypperlig til høytørking, sier Solvår.

Innendørs høytørke har de ikke, og er derfor helt avhengig av godt vær for at tørkingen skal bli vellykket.

Værmeldingene sjekker de hver dag, gjerne flere ganger om dagen. Ekstra spennende er det selvsagt i dagene før gresset skal slås.

– Tiden før slåtten er litt slitsom, siden vi går fram og tilbake og lurer på om vi skal slå eller vente litt til. Men når vi først har kommet i gang er det ingen veg tilbake, og man må bare gjøre det best ut av det, sier Solvår.

Tidkrevende

De siste tre årene måtte det hesje til for å tørke høyet, da været ikke viste seg fra sin beste side. I år ser det mer stabilt ut. Høyet vender de to ganger om dagen, og etter omtrent fire dager er det planen at høyet skal være kommet i hus.

– Vi har prøvd litt forskjellig gjennom årene, blant annet å presse rundball. Da må vi passe ekstra god på så ballene ikke triller ut i fjorden, ler hun.

Høy fra "Onnadag"

Omtrent 10 mål skal bli til høy, og kjøres inn på låven. Det skal holde godt for vinteren. I tillegg ble det litt høy da det ble holdt "Onnadag" 8. juni på sykeheimen. Da ble det kjørt gras fra Skralthaugen som beboerne der hengte opp i hesjer og tørket til glede for mange eldre – og unge.

Det er mye arbeid å lage eget høy, og tanken på å kjøpe høy i stedet for å slå og tørke selv har blitt diskutert mellom Solvår og Helge flere ganger.

– Selvsagt hadde det vært tidsbesparende å kjøpe, spesielt nå som vi bare skal fore på to dyr i vinter. Men vi faller alltid på den samme konklusjonen: ekrene må slås uansett. Gjør vi ikke det, gror det rett og slett igjen, sier Solvår.

Nå som årets slått snart er over, tar de med seg barna Othelie og Elise på ferietur. Campingvogna står klar til dyst på gårdsplassen.

– Men først skal høyet inn, og vi skal ta oss en dusj! ler Solvår.