Hydro åpner milliardanlegg

24. august innvier Hydro milliardanlegget på Karmøy som skal kutte aluminiumsverkenes energibruk.

Noe av teknologien er så hemmelig at selskapet ikke tør å patentere den, skriver E24. Statsminister Erna Solberg er til stede når pilotanlegget til 4,3 milliarder skal innvies.

– For det første gir dette anlegget oss et potensiale for å bli enda mer kostnadseffektive, sier Brandtzæg til E24.

– Det er også viktig for oss at vi kan produsere aluminium med enda mindre energiforbruk og mindre utslipp, i en verden som vil ha flere og flere kunder som vil kreve bærekraftige løsninger, legger han til. Målet med pilotanlegget er å redusere energiforbruket med 15 prosent per kilo aluminium som blir produsert, målt i forhold til verdensgjennomsnittet. Dessuten skal CO2-utslippene være de laveste i verden. Selskapet har utviklet ny teknologi, og deler av denne er det så viktig å holde hemmelig at Hydro ikke en gang vil patentere den.

– Denne teknologien er ny og noe som verden aldri har sett før. Det er en teknologi vi har valgt å holde hemmelig og ikke patentere, sier konsernsjefen.

Den årlige produksjonen i den nye produksjonslinjen på Karmøy blir på relativt beskjedne 75.000 tonn.

Langt viktigere for Hydro er utviklingen av nyskapende teknologi for å få ned energiforbruket og bane vei for en mer bærekraftig aluminiumsnæring.

Hvis selskapet lykkes med sine planer, kan det bidra til at også selskapets andre anlegg i Norge og resten av verden blir mer effektive i fremtiden.

– Når vi har testet ut denne teknologien, så vil vi bruke teknologielementer herfra til eksisterende aluminiumsverk for å dra dem ytterligere ned på kostnadskurven, sier Brandtzæg.

Siste nyheter

TERRORANGREPET I BARCELONA:

- Vi sprang i panikk

- En skikkelig ekkel opplevelse, sier pensjonert nessetrådmann Liv Husby. Hun og ektemannen Steinar var like i nærheten da bilen braste inn i folkemengden på hovedgata Las Ramblas.

Mener skolevegen er utrygg

En av fire i Møre og Romsdal mener skoleveien er utrygg.

Flyttes til lørdag

«Allsong på Nordstrand» er med hensyn til værmeldingene flyttet til førstkommende lørdag.

- Sier klart nei til deponi

Varaordfører Edmund Morewood i Nesset har ingen tro på at det blir noe av planene om å etablere et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand.

Knusende rapport om deponiplanene på Raudsand:

- Planene må skrinlegges

- Det lekker fortsatt eksplosjonsfarlig gass opp fra gruvene på Raudsand. Det er underlig at dette ikke er kommet fram i rapporter som Bergmesteren har bestilt, sier Ola Øverlie.

"Michael Jackson" kommer

Anthony King er verdens mest berømte Michael Jackson-danser og har jobbet tett med Jackson selv i 20 år. Første helga i september skal han ha danse-workshop i Surnadal.

Fra AUF til Mljøpartiet De Grønne:

Mener Støre vingler

Sunndalsjenta Helle Gannestad var i flere år aktiv i AUF. Hun satt i landsstyret og i fylkesstyret for organisasjonen. Nå har hun forlatt partiet og håper på stor oppslutning rundt MDG under høstens valg.

Irriterer båtfolket

Høy fart og ekstremkjøring irriterer båtfolket i Møre og Romsdal.

– Gleder oss veldig

– Skolestarten er like spesiell hvert år, det er alltid kjekt å få mye trivelig ungdom hit, sier rektor ved Sunndal Videregåande skole, Jan Ove Løken.

Starter linje for e-sport

Spiller krigsspill i liga

Nordmøre Folkehøgskole (NOFO) stiller tre lag i verdens største e-spilliga. Elevene skal konkurrere i Counterstrike og League of Legends.

Tilbyr topp artister

Sirkus Agora kommer.

Gjennomføringsprosenten går opp og fraværet går ned:

Ser fram til skolestart

Kabalen er lagt og alt er klart for det nye skoleåret ved Surnadal videregåande skole.

Politikontakt og politiråd:

Sånn skal de jobbe

Politiråd og politikontakt skal bidra til å forebygge kriminalitet og skape trygge lokalsamfunn. I en ny informasjonsfilm forteller politiet mer om hvordan disse skal jobbe.

Kraftig opptur – ordrebok på 1,2 mrd. kr

Langset-konsernet er på veg opp igjen, etter et år ned underskudd som følge av oljenedturen. Ifølge konsernsjef Jan Tore Langset fikk konsernet et overskudd på over 30 millioner kr i første halvår i år.

Utvikler Småøyan

Emil Roger Øyen stortrives ved Småøyan Camping. Han oppgraderer og utvikler campingplassen litt etter litt, og har til stadighet flere ulike prosjekt gående. Inn mot neste sommer har han enda flere planer.