Det var folksomt på kaia på Bølandet da sundbåtfergen Framnæs for femte året på rad besøkte Bøfjorden under arrangementet «Fjorddag». Båten bragte med seg 17 passasjerer fra Kristiansund som fikk nyte synet av den flotte naturen langs ruten til Bøfjorden.

– Det var bra vær, veldig fint å kjøre i dag, sier kaptein Einar Staknes.

100-årsjubileum

Dagens «Framnæs» ble bygd på Kleivset i 2012, og er kopi av sin tidligere navnebror som trafikkerte Kristiansund fra 1917–1951. Fjorddagen markerer altså ett 100-årsjubileum. Båten har moderne dieselmotor, men den gamle dampmaskinen er også ombord.

Framnæs startet fra Piren i Kristiansund klokken 08:00. De var innom Halsanausstan før de ankom Bølandet klokken 12:00. Mange møtte opp for å se båten komme til kaia, og mange tok også turen opp i båten for å se. Einar Sæther er leder i Stiftelsen Framnæs, og fortalte gjerne de som var interessert om båtens historie og mekanikken bak.

Ut med Hjelmkonna

Videre på programmet skulle kirkebåten Hjelmkonna få ut å lufte seg på fjorden. Her satt Per Gudmund Bøe og Gunhild Bøklep Bøe klare for å ta imot dem som ville ro.

– Jeg håper vi får med oss litt mannskap, så vi kan ut en tur, sa Bøklep Bøe.

Mannskapet ble ikke stort, men tur ut på fjorden, det ble det.

Etter en pause hvor passasjerene kunne slappe av og ta seg litt mat, byr Framnæs på en halvannen times cruise langs Nordstranda og Kalsetlandet. Historielaget stilte med guide som gir glimt av hendelser fra sjøfartsbygda opp igjennom hundreårene.

Internasjonale besøkende

Tre som satte stor pris på muligheten til å bli med på en slik guidet tur, var Sissel Hole, Hedda Lundgaard og Claude Lambadarios. En rett så internasjonal gjeng som spiste lunsjen sin utenfor nærbutikken i Bøfjord – Hole kommer fra Oslo, Lundgaard fra Danmark og Lambadarios fra Frankrike. Alle bor nå i Kristiansund, og er glade de bestemte seg for å bli med på tur med Framnæs.

– Det var en helt fantastisk tur. Noe slikt hadde vi aldri kom til å få oppleve om vi ikke hadde kastet oss med på denne turen, sier Lundgaard.

De gikk alle på båten i Kristiansund, og skal tilbringe dagen i Bøfjord. Nå gleder de seg til å få høre mer om Bøfjorden.

– Bølandet? Det var et morsomt navn! I Danmark så betyr bøland en plass som er så langt ute på landet man kan komme, ler Lundgaard.