Det nærmer seg skolestart, og de fleste som har valgt å studere videre etter videregående har nå fått svar på om de kom inn eller ikke. To av dem som skal flytte ut fra Surnadal, er Lars Bæverfjord (20) og Eline Flora Ynoñán-Børmark (19). Ingen av dem har bodd hjemmefra før, men gleder seg nå til å flytte ut av bygda.

– Det beste med å bo hjemme er vel at det er så billig, ler Eline, og legger til at det også er veldig koselig, da.

Hjemmekjær

Lars skal flytte til Trondheim, hvor han skal bo sammen med to kompiser fra Surnadal. Her skal han starte på et bachelorstudie i historie ved NTNU Dragvoll. Han ville egentlig begynne på lektor i historie, men kom ikke inn. Valget å dra til Trondheim for å studere, var lett å ta.

– Jeg er ganske hjemmekjær. Det er enkelt å komme seg hjem en tur om man bor i Trondheim, sier han.

Lars har bodd i Surnadal hele livet, og gikk også på videregående her. Og når det gjelder innsatsen, er han ikke helt fornøyd.

– Karakterene kunne nok ha vært bedre, om jeg hadde lagt ned mer jobb. Men jeg har hørt om at det finnes andre måter å komme inn på lektorprogrammet, så det er det som er planen min etter hvert, sier han.

Lars forteller at han alltid har vært interessert i historie, helt siden han var liten. Spørsmålet om hvorfor ting er som de er, interesserer han.

– Jeg syns rett og slett det er gøy å vite. Skal vi forstå verden i dag må vi vite hvordan folk levde før i tiden, sier han.

Flytter nordover

Eline ble ferdig på videregående i år, ønsker seg nå et sosialt "friår". Hun forteller at hun er veldig skolelei, og valget falt derfor på et år med folkehøyskole. Valget sto mellom en folkehøyskole i Alta og en i Lofoten.

– Jeg valgte til slutt Lofoten, av flere grunner. Det er nærmere hjemme, og så er det mye kaldere i Alta, smiler hun.

På Lofoten Folkehøyskole skal hun gå på en friluftslivslinje. Her skal hun oppleve mye: surfing, seiling, dykking, skikjøring, hundekjøring og mye mer.

Elines egentlige plan var å komme inn i militæret. Men en skade gjorde at hun ikke kom inn, og valget ble derfor folkehøyskole.

– Jeg var ikke spesielt interessert i friluftsliv før. Den interessen fikk jeg rundt ungdomsskolealder, sier hun.

Det er et stort steg å flytte til en ukjent plass. I tillegg kjenner ikke Eline noen fra før av, så det blir ekstra spennende.

-Det er jo litt skummelt, men det var også litt av grunnen til at jeg valgte noe helt annet en Trondheim også. Det blir gøy å bli kjent med nye folk på en helt ny plass, sier hun.

Mange drømmer

Til tross for at livet utenfor hjemplassen frister nå, ser ingen av dem vekk ifra at de kan flytte tilbake en dag. Lars er nesten overbevist, mens Eline tenker litt mer over det.

– En feriehytte vil jeg ha her, i det minste, smiler hun.

Planen for begge er å få jobb med tiden. Eline er ikke sikker på hva hun skal gjøre etter folkehøyskoleåret, men har mange drømmer.

– Jeg har tenkt mye på å studere til å bli veterinær i Australia. Det har jeg alltid hatt lyst til. Men så har jeg hatt lyst til å studere til å bli kokk, eller studere kroppslære og toppidrett. Vi får se hva det blir til, sier hun.

Nå står nye opplevelser for tur, og det samme gjør nye utfordringer. Mens Eline tenker mest på alle menneskene hun skal bo med og forholde seg til, har Lars en annen utfordring.

– Det blir å måtte lage min egen mat. Eller i hvert fall å komme på hva jeg skal ha til middag hver dag, ler han.