Ei kvinne i 30-åra er i Nordmøre tingrett varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud i inntil to uker. Kvinna ble pågrepet av politiet i slutten av juli og siktet for grovt bedrageri.

Det er flere personer som har anmeldt kvinna, og forklart at de ikke har mottatt forhåndsbetalte varer til tross for gjentatte purringer over lengre tid.

I valutaregisteret går det fram at kvinna har overført 22,8 millioner kroner til utlandet.

Det er også registrert åtte anmeldelser fra andre politidistrikt, samt en anmeldelse i Finland som går på tilsvarende forhold som siktelsen omfatter.

Retten mener det er grunn til å frykte at kvinna vil unndra seg straffeforfølgning. Hun er utenlandsk statsborger, og hennes norske ektemann har opplyst at de to i praksis er separert. Retten finner derfor at det er grunn til å frykte at kvinna vil reise ut av landet dersom hun løslates. Retten frykter også bevisforspillelse.

– Etterforskningen av saken er i startfasen og det gjenstår en rekke etterforskningsskritt, blant annet i forhold til undersøkelser av om flere personer er fornærmet og om siktede har samarbeidet med andre personer. Politiet har heller ikke oversikt over alle norske bankkonti siktede kan kontrollere, heter det i kjennelsen.

Retten vurderer saken som alvorlig, ettersom den gjelder høye pengebeløp og det er grunn til å tro at saken omfatter flere personer enn det som i dag framgår av siktelsen.

Den siktede kvinna erkjente seg i retten ikke straffskyldig etter siktelsen.

Hun forklarte seg generelt om virksomheten sin: I 2015 startet hun en vanlig forretning hvor hun skulle selge gull. I 2016 gikk hun over til investeringsvirksomhet. Virksomheten drev hun blant annet gjennom en lukket Facebook-gruppe. Medlemmene i gruppa investerte i selskapet. I april i år begynte virksomheten å gå dårlig. Kvinna forklarte at dette skjedde fordi hun hadde planlagt dårlig. De som var med i gruppa ga henne dårlig rykte i sosiale medier. Slik ville ingen andre handle hos henne, forklarte hun.

– Retten fester ikke lit til siktedes forklaring om at hun har drevet investeringsvirksomhet, heter det i kjennelsen fra tingretten.

Kvinna ønsket ikke å svare på spørsmålet fra aktor om det stemmer at hun har mottatt penger for varer hun fremdeles ikke har levert. Ifølge kvinnens forsvarer vil hun heller forklare seg i detalj i politiavhør.