Jentene er de to fra vårt fylke som i år er tatt ut til å spille i orkesteret.

Karina Kosjanenko (fiolin) og Kirsten Næss (bratsj) fra Surnadal spiller med ungdomssymfonikerne i sommer. Ungdomssymfonikerne er Norges Nasjonale Ungdomsorkester og består av vel 100 musikkstudenter i alderen 18–28 år. Orkesteret samles hver sommer på et tre ukers langt sommerkurs på Elverum, med påfølgende turné til inn- og utland. Studentene plukkes ut på grunnlag av prøvespill – i år var det 311 søkere, 116 studenter fikk plass på kurset. Jentene synes det er ærerikt å være de to fra Møre og Romsdal som fikk plass. Oppholdet i orkesteret sier de er lærerikt, kjempemorsomt og gøitt. Hver dag øves det 6–9 timer og i tillegg kommer egenøving og kammermusikk.

– Det er intenst vi øver mye, men det er givende, sier de.

Karina studerer utøvende fiolin i Stavanger, mens Kirsten studerer bratsj ved NTNU i Trondheim. Sammen med seg har de ikke bare norske, men også utenlandske studenter. En god del av musikerne er eldre og har studert musikk lengre enn Karina og Kirsten.

– Vi har noen å se opp til og strekke oss etter, sier de.

Og det er ikke hvem som helst som blir tatt med i ungdomssymfonikerne. Institusjonen er stolt av seg sjøl. Ungdomssymfonikerne sier seg å være en verdifull utdanningsinstitusjon for orkestermusikere – rundt halvparten av Norges profesjonelle orkestermusikere har deltatt på kurset. Kursdeltakerne deltar år etter år og flere av årets musikere er faktisk andregenerasjons deltakere.

– Vi utdanner Norges klassiske toppmusikere i generasjon etter generasjon, sier daglig leder Cathrine Halland Bering i Ungdomssymfonikerne.

Tror på framtida

Karina og Kirsten ser begge for seg en framtid som orkestermusikere. Begge ønsker å spille i symfoniorkester. Karina sier hun også liker å spille i mindre grupper som kvartetter eller kvintetter. Kirsten ser for seg å ta pedagogikk i tillegg slik at hun også kan undervise. På vegen dit får de med seg erfaring fra spill i Ungdomsymfonikerne. Orkesteret holdt konsert fredag og mandag og igjen fredag. Deretter går turen til Skien og København før tre uker med kurs og konserter avsluttes i Oslo den 19. august. Hektisk og lærerikt i et over 100 manns stort orkester.

– Vi føler vi må prestere, være godt forberedt og vi lærer å stole på oss sjøl, sier jentene.

Kirsten liker barokkmusikken best, mens Karina sitt favorittstykke er Romeo og Julie av Tsjajkovskij. På sommerkurset er elevene innom de store tyske komponistene, Grieg og Sæverud og de spiller disko.

– Det er stor bredde, sier de.

Spilleglede

Jentene spiller ulike instrument. Fiolin er det instrumentet flest ønsker å spille og det instrumentet det er skrevet flere soliststykker for. Dermed er det også lettere å bli kjent som fiolinist, om man blir virkelig god. Bratsjen er det ikke så mange soliststykker for heller ikke så mange som spiller, men dermed er det også lettere å få jobb i orkester med bratsj som hovedinstrument enn med fiolin, der det er flere om beinet. Fordeler og ulemper jentene er klar over, men ikke dveler for mye med. Gleden av å få spille sine favorittinstrument i et prestisjetungt orkester framfor store publikum der også slekt og venner er til stede, er det som opptar jentene.

– Mamma og pappa var på konserten på fredag. De syntes det var bra og pappa blir så lett rørt, sier Kirsten.

– Kjæresten min kommer til København. Det blir bra, sier Karina.