Camilla Martin og Hedde Hørran sprudler av glede over å være kunstnere i jobb på Surnadalsøra. De liker stedet, naturen og galleriet de jobber i. I det gamle Billaget eid av Jon Arne Mogstad og Martinus Grimsmo er det nok av plass, noe kunstnerne setter stor pris på. Det er armslag og jentene finner inspirasjon i bygget og omgivelsene rundt. Fram mot neste fredag jobber de fram kunstverk de skal stille ut. Verkene er i støpeskjeen og kunstnerne er spent på hva sluttresultatet blir. De gleder seg til å få vist fram de ferdige produktene og håper publikum strømmer til åpninga.

– Det blir kunst og vin på åpninga, smiler Hedda Hørran.

Hun er utdannet billedkunstner fra kunstakademiet i Trondheim. Hun er på Surnadalsøra for andre gang. Som student var hun der med akademiet. Hedda trives på Surnadalsøra. Det gamle handelsstedet og kommunesentret, mener hun oser atmosfære. Hun lar seg inspirere, noe som kommer til uttrykk i kunsten. Hedda har satt opp tre bokser som hun uttrykker seg på. Et par biler er figurative og lett gjenkjennelige.

– Jeg er vokst opp med Citroën, og da jeg kom hit og så alle Citroënene tenkte jeg, wow. Det er nok det som har kommet til uttrykk, sier hun.

Camilla Martin er fra London. Hun uttrykker seg gjennom malerier, video og skulpturer. Dette er hennes første gang i Norge og hun er bergtatt. Landskapet beskriver hun som overveldende og bygget hun jobber i som vakkert. Camilla lar seg fascinere av Billagets sjel. Byggets historie oser ut av veggene både ute og inne. Hun risser av tegninger og sprekker i muren innvendig, henter mose og materialer utenfra. Et broderi gjenspeiler en av sprekkene i veggen. Kunstneren er i innsamlingsfasen og ikke helt sikker på hvordan hun kommer til å formidle inntrykkene på utstillinga kommende fredag, men hun tror det kan bli en skulptur.

– Bygget er levende, sprekken er som et landskap, og det er hjulmerker på veggene her, sier Camilla.

Billaget gjennomgår en utvendig og innvendig renovering. Innvendig tar Mogstad og Grimsmo vare på de store rommene i byggets andre etasje nettopp med tanke på utstillinger og atelier for kunstnere. Mogstad er stolt av å kunne være den første i Møre og Romsdal som tilbyr Artist in Residence program. Fylkeskommunen støtter programmet med 150.000 kroner over to år. Kunstnerne i sin tur får stipender for å bo og jobbe på Surnadalsøra 2–3 uker. Wikipedia beskriver Artist-in-residence-programmer som noe som gjør det mulig for kunstnere, akademikere, kuratorer, og andre mennesker i kreativt arbeid å jobbe og oppholde seg et annet sted enn i sitt vante miljø. Artist-in-residence-opphold gir tid til refleksjon, forskning, presentasjon og produksjon. Det gir også en mulighet til å utforske egen praksis i et annet samfunn eller miljø, møte nye mennesker, bruke nye materialer og oppleve livet på et nytt sted. Hedda Hørran er enig i beskrivelsen. Dette er hennes andre residency.

– Det er godt å komme til et nytt sted og la seg inspirere av nye ting og miljøer, sier hun.

Jentene er innkvartert i et av Surnadalsøras gamle og ærverdige hus. Mogstad og Grimsmo har brukt mye tid på å pusse opp huset. I villaens andre etasje bor kunstnerne i hver sin del og deler kjøkken og bad. Hedda sier det er komfortabelt og bekvemt.

– Med soverom og oppholdsrom har vi nok plass, sier hun.

Førstkommende fredag åpner kunstnerne dørene for utstilling. De er spente og forventningsfulle og de styrer det meste sjøl. Jon Arne Mogstad og Martinus Grimsmo reiser til kunstbienalen i Venezia og kommer akkurat heim til åpninga.

– Det er en arbeidstur for å se hva som rører seg innenfor kunstverdenen, sier Mogstad.