Ved NOFO er de i full gang med å innrede spillrommet. Essensielt er det at det kommer kabler med nok båndbredde til å kunne spille nettspill med verden som kamparena. Skolen har kastet seg på bølgen av e-spill. 15 elever starter i høst på gaminglinja. Elevene starter i 6. divisjon i Telenorliga i Counterstrike. I tillegg blir det stevner både i Sverige og i Polen. Elevene jobber med tastatur og mus for å bli dødeligst mulig i kampspill. Men for å kunne tenke klart, samarbeide i lag, treffe riktige valg og reagere hurtig nok, trengs kondis. Dermed sprekker bildet av en ensom guttesjel foran skjermen på gutterommet. Sjøl om det nok finnes noen av dem også blant elevene som snart kommer. Men skolen er klar på at guttene må innstille seg på å jobbe i lag med andre og å holde seg i god fysisk form.

– E-spill er toppidrett og elevene skal trene kondisjon og lære om ernæring, sier klasselærer Erki Morten Klami.

Trenger kondisjon

Sjøl har han det siste året ligget i trening for å forberede seg på å være klasselærer i e-spill. Sammen med elever ved folkehøgskolen, der gaming har vært valgfag de siste par årene, har han rykket opp en disvisjon med laget sitt i Telenorligaen. dette laget kommer han til å fortsette å spille med.

– E-spill som sport er ikke så anerkjent i Norge ennå, men det anses som kult og man må være reflektert for å bli god, sier Klami.

Lærer mer enn spill

Nordmøre folkehøgskole legger vekt på at e-spill som fag er som et hvilket som helst fag på skolen. Folkehøgskoleverdiene og fellesaktivitetene er like viktig for alle. Spill blir bare en tredjedel av timene i pensum. Når det er sagt er rektor Kristian Lund Silseth glad for å ha fått ei gaminglinje. NOFO blir en av sju folkehøgskoler i Norge som tilbyr e-spill dette skoleåret. Men linja er ny. Det er først de tre siste åra den har gjort sitt inntog. Noen videregående skoler tilbyr nå e-spill på toppidrettslinjene.

– Vi er glad vi har ei gaminglinje, og den var ikke vanskelig å fylle. Vi må følge med i tiden, sier Silseth.

Proffer

Ute i Europa finnes det lag og spillere som kan livnære seg av gaming. I Norge er det ennå lite penger i e-spill sjøl i den øverste divisjonen. Men i turneringer i Sverige og Polen er det pengepremier til vinnerne. Slike turneringer finnes ikke i Norge. Både Klami og Silseth håper å kunne få til en slik turnering i Surnadal og håper å få med seg næringslivet i regionen på det.

– Dette året prøver vi ut den nye linja, men etter hvert kan det bli aktuelt å prøve å få til en turnering, sier Silseth.

Cyberforsvaret

Om knappe to uker fyller elevene de nye spillstolene i det nye spillrommet ved skolen. E-spill er ikke bare lek. Det er taktikk på høyt plan. Krigsspillene kan direkte overføres til hvordan moderne krig føres. Oversikt, teknologi, god kommunikasjon og treffsikker strategisk ledelse er viktig for å holde så mange som mulig av soldatene i live og å kunne vinne slag.

– I Counterstrike skal vi hindre terrorister i å plassere og sprenge bomber, sier Klami.