Dette kan bli resultatet når sunndalspolitikerne i desember skal vedta neste års budsjett. Administrasjonen legger nå fram forslag som vil medføre et samlet kutt på 25 millioner kroner i 2018.

Politikerne er enige om at kommunen driver for dyrt. Det bekreftes også klart og tydelig i en rapport fra KS Konsulent som har sett på de ulike sektorene i kommunen. Der kommer det blant annet fram at barnehagesektoren har 17 prosent lavere utgiftsbehov sammenliknet med landssnittet, men har et betydelig høgere ressursbruk. I rapporten pekes det videre på at kommunen har mange barn som får mye ekstraressurser, men KOSTRA-tallene indikerer at hvert enkelt barn mottar lite.

Synliggjør kutt

Rådmann Randi Borghild Dyrnes synliggjør i sakspapirene til tirsdagens møte i økonomi- og planutvalget hvordan kuttene kan komme til å ramme i det forestående budsjettarbeidet. Der skal driftsutgiftene reduseres med 25 millioner kroner i 2018 og videre ned med fire millioner i 2019 og fem millioner kroner i 2020.

Dyrnes sier det legges opp til en ny type budsjettprosess i år. Hun ønsker bedre medvirkning fra involverte parter og vil bruke mer tid på prosessen enn tidligere år.

– Det er enighet om at vi står over for et omstillingsbehov i kommunen. Det er viktig å bruke tid for å legge opp til fortsatt gode tjenester og videre utvikling av sunndalssamfunnet. Dette kan løses på ulike måter. Det er derfor viktig med involvering av ansatte, tillitsvalgte og brukerne, samtidig som det er politikerne som tar nødvendige beslutninger på overordnet nivå. Her vil også andre involverte parter , som brukerne

Ny sentrumsbarnehage

2016 blir sett på som et unntaksår når det gjelder regnskapet i Sunndal. 32 millioner kroner i "mindreforbruk" skyldes i hovedsak overføringer knyttet til innvandrertjenesten. Dyrnes mener innvadrertjenesten bør betraktes som et sjølkostområde framover, og slik ikke påvirke årsresultatet for kommunen. Årets rammer må tas ned med 15 millioner kroner. Kommunen får reduserte inntekter fra eiendomsskatt knyttet til kraftverk tilsvarende 9 millioner kroner og får økte lønnsutgifter tilsvarende 6 millioner. Kuttene må fortsette neste år og videre i økonomiplanperioden.

Når det gjelder barnehagesektoren viser Dyrnes til at flere av dagens bygninger på Holten er gamle og dermed ikke så effektive å drive. Rådmannen vil gjerne ha politikernes tilbakemelding på et forslag som medfører at det bygges en ny stor sentrumsbarnehage i området ved Sande skole. Det vil gi en mer effektiv drift.

SFO-satsene kommer også til å øke. Dyrnes foreslår 50 % økning i 2018 og ytterligere 50 % i 2019. Rådmannen viser til at kommunen har ligget langt under landssnittet på SFO-satsene.

Legger ned Gjøra skole?

Det er ikke lenge siden kommunen vedtok og iverksatte omfattende endringer innen skolesektoren. Erfaringene etter rokeringene på Ålvundeid, i Ålvundfjord nedleggelsen av skolen i Øksendal er ennå ikke ferdig evaluert. Utgiftene til skolesektoren må videre ned. I KS-rapporten vises det til at kommunen har omtrent det samme utgiftsbehovet som landssnittet, men ressursbruken er mye høgere. Vel 9 millioner kroner over landssnittet dersom en bruker netto driftsutgifter per elev. Asylmottaket kan trekke ressursbruken noe opp.

Sunndal har seks skoler i dag med gjennomsnittlig få elever per skole. Randi Dyrnes viser til at Gjøra skolehar 19 elever fordelt på 1.-7. klasse. Kommunen vil spare 1,25 millioner kroner neste år på å legge ned skolen fra neste høst, mens innsparingspotensialet videre vil være på tre millioner kroner.

Vil bygge omsorgsleiligheter

I forslaget fra rådmannen ligger an til store endringer for omsorgssektoren som Dyrnes ønsker tilbakemelding fra politikerne på.

– Vi ser for oss at det bygges og tilrettelegges for flere heldøgns betjente omsorgsboliger som kommunen ikke har nå. Vi vet at folk ønsker å bo lengst mulig heime. Ved å satse på omsorgsboliger med tilsyn vil folk ha følelsen av de får bo heime, sjøl om de må flytte til omsorgsboliger. Dersom politikerne er enige vil vi perioden 2020–2021 bygge 32 omsorgsleiligheter. Dette ved i første omgang å ta bort de åtte foreløpige plassene vi har ved Sunndal Helsetun og totalt omgjøre 16 av plassene ved helsetunet til bofellesskap. I tillegg bygge flere nye og styrke heimetjenesten. Vi ser at noe må gjøres. Det blir vanskeligere å skaffe nok folk i omsorgsyrkene framover.

– Hvordan tror du forslagene vil bli mottatt av politikerne?

– De ser behovet for omstilling. Vi har nå muligheten til å omstille til bedre tjenester og slik kunne tilby disse til riktig tid. Det må en omlegging til i Sunndal. Vi driver for dyrt i dag.