Langset bor helt nede ved sjøkanten i Eidsvåg. Han har i flere år ergret seg over at hovedledningen fra kloakken renner ut på leira med utløp like utenfor småbåthavnas molo.

– Rørledningen er skadd. Den har vært forsøkt reparert ved at dykkere har lagt sementsekker over ledningen der den har vært skadd uten at dette har hjulpet.

– I år er oppblomstringen av sjøgras så kraftig at det til tider er til hinder for ferdsel med motorbåt. Båteiere risikerer å få sjøgras i kjølesystemet på motorene.

– Har ikke rensing

Langset sto for fire år siden fram i Driva der han viste til at Nesset kommune ikke har renseanlegg for kloakk og at flere boliger ikke er tilkoplet septik.

– Jeg har tidligere varslet kommunelege, fylkeslege, fylkesmannen og kommunen om forholdene. Barn som bader i området kan bli smittet av e-colig bakterier. Fylkeslegen har også uttrykt bekymring over smittefaren, sier Langset.

– Prøver viser forurensing

Han har inngått et rettsforlik med Nesset kommune der kommunen blant annet har forpliktet seg til å gjenoppbygge og vedlikeholde pumpestasjonen for kloakk som står på hans eiendom.

– Dette er ikke fulgt opp. Pumpestasjonen er ennå ikke ferdigstilt. Jeg har på eget initiativ tatt og sendt prøver til Mjøslab der det konkluderes med forurensing. Kommunen er varslet. Jeg har bedt om at barnehager som oppsøker leira blir varslet om faren for e-colie smitte. Det ble først reagert etter gjentatte henvendelser fra meg. Jeg tror smittefaren fortsatt er til stede. Kloakken må renses før den går ut i sjøen. Gråvannet inneholder bakterier og det kommer også ut ekskrementer og toalettpapir. Det hjelper lite å legge rør 500 meter ut fra land når det samme rørert er sprukket og lekker.

– «Jeg velger meg Nesset» høres forlokkende ut, men jeg undrer meg over prioriteringene der kloakken renner fritt ut i fjorden og der politikerne har åpnet for utredning av et avfallsdeponi til evig tid på Raudsand, sier Langset.

– Krav om septik

Avdelingsleder Vegard Øverås Lied ved teknisk etat i Nesset kommune sier det ikke er slik at kloakken renner urenset ut i sjøen.

– Alle som er koplet til det offentlige kloakknettet i Eidsvåg skal ha septiktank. Det kan være noen som ikke har det. Det er vanskelig for oss å vite hvem som ikke har det. Kravet er at alle skal ha septik.

– Hvor går avløpsvannet fra septiktankene i Eidsvåg?

– Det går i hovedsak til en oppsamlingskum ved Sjøgarden og derfra ledes det videre 500 meter ut i fjorden med utløp på 22 meter dybde.

– Hva med problemene med pumpehuset på Langset sin eiendom?

– Det er en lengre konflikt mellom kommunen og Langset vedrørende området hvor pumpehuset ble etablert. Konflikten endte i et rettsforlik i 2014. I rettsforliket fikk Langset bestemme hvordan huset skulle se ut. Det ble bygd helt nytt, og hvor utvendig utforming ble utført etter Langset sine ønsker. Pumpestasjonen er totalrenovert med nye pumper og nytt anlegg.

Øverås Lied sier kommunen ikke helt har klart å følge opp deler av rettsforliket. Blant annet i forhold til ettersyn ved oppmøte på pumpestasjonen, men den er tilkoplet et moderne larm- og overvåkingssystem som varsler teknisk vakt om noe er galt med den.

– Kloakkanlegget i Eidsvåg er 50 til 60 år gammelt. Det er mye å følge opp. Jeg ser for meg at det må til et nytt opplegg i løpet av en femårsperiode, men dette er en stor jobb. Det er likevel slik at vi i dag oppfyller forskriftenes krav til rensing, sier Øverås.

Snorre Langset kommenterer: – Øverås Lied sier kommunen oppfyller forskriftens krav til rensing.Til det vil jeg si at med tillatelser føler det strenge krav til vedlikehold. Her er kommunen langt bakpå. Nå må kommunen slutte å gå i forsvarsposisjon hver gang med varsler om hendelser som har allmenn interesse.