Og seinere bare brakte han av gårde gjennom sitt pyrotekniske program. Frederic kom fra Vitensenteret i Trondheim og målet var å vinne barn til kjemi og fysikk. Det klarte han i hvert fall så lenge showet varte. For ungene i salen og også voksne satt som tente lys i auditoriet i Halsa skole.

Forsker-Frederic fikk opp folk fra salen som medhjelpere. En var sønn av en tidligere brannmester. Han skulle sette fyr på hånda til Fredrik. Det klarte han også og flammen lyste som en ball i hånda. Trikset var å blande vann og Zalo og ha lightergass oppi såpevannet.

– Men jeg må passe på å dynke hånda i godt med vann, eller så kommer jeg til å brenne meg skikkelig. Har brent vekk litt hår på armen, ser dere, spurte Frederic og salen var med.

Publikum strømmet til for å være med på bygdedag i Halsa. Tidlig på dagen var det mange som svermet rundt bodene både inne i gymsalen og ute på plassen nedenfor skolen. Mye gammelt håndverk som treskjæring, sløyd og smiing var å se. Det samme var politiske parti som benyttet anledninga til en siste innspurt før valget.

– Kaffe, lokket MDG med.

De ventet på røra til vaflene og serverte valgflesk og kaffe, mens de ventet. Vafler var det ellers nok av.

Ute ved ei bålpanne sto Kristina Svinvik og rørte sammen is på gamlemåten. Hun skulle bruke den til å lage kraftkars. Hun brukte nemlig ingredienser fra Tingvollost i sin kokkekunst, i tillegg til kortreiste molter og plommer. Mens Svinvik rørte i isbollen fortalte Gunnar Vaagen med innlevelse om hvordan det var å vinne VM-tittelen i ost fra Spania og om prøving og feiling siden 2006 for å få den beste osten i verden.

– Hos oss har vi lyktes med fire mennesker som ikke har peiling på ost, men som sammen prøver oss fram med hver våre ideer for å få den beste osten med den beste smaken, kunne Vaagen fortelle.

Tingvollost har nå så stor etterspørsel at de må si nei til kunder. Bedriften ønsker heller ikke å bli større, så den henviser kunder til andre produsenter av gårdsost, slik at disse nå opplever økt salg.

– Vi må sette Norge på verdenskartet når det gjelder ost og da må vi hjelpe hverandre, mener Vaagen.

Et amfi fullsatt av publikum lot seg imponere både av Tingvollost suksess og av Kristina Svinviks kokkekunst.

Inne i idrettshallen var det jaktsimulator. En ung kar kom for å skyte bjørn. Det var lettere sagt enn gjort. Men han drepte i hvert fall en av de utallige bjørnene han skjøt etter.