Fem jenter fra klasse 10 D står spent å venter på å komme i gang med sin rundtur blant de mange stasjonene i og utenfor idrettshallen i Surnadal. På stasjonene får de informasjon om ulike retningsvalg på videregående skoler på Nordmøre, om høyere utdanningsinstitusjoner og fra ulike bedrifter i regionen. Karrieredagen arrangeres for å få tiendeklassingene til å begynne å tenke over hva de vil bli og hvilke fag de da bør velge på videregående skole.

– Jeg tenker på å bli ambulansepersonell, sykepleier, lege, lærer, veterinær, ja det er så mange ting, sier Sigrid Ranes Wahl.

– Jeg tror jeg skal bli ambulansepersonale, sier Ida Todal.

Det er to av de fem som har noen ideer om hva de skal bli. De andre tre er mer usikker. Men de synes opplegget på karrieredagen ser bra ut. De gleder seg til å komme rundt å høre om forskjellige yrker å se på hvilke muligheter de har. Til våren er de ferdige med tiende og klar for videregående utdanning. Det begynner å bli på tide å velge retning.

– Karrieredag er gøitt. Vi må finne ut hva vi vil bli, sier jentene.

Julie Warvik Sollid mener hun er på rett plass i livet. Hun går i lære som institusjonskokk ved sjukeheimen i Surnadal. Der tar de inn en lærling i året. Julie er glad for å ha fått den plassen. Fagutdanninga har hun tatt i Kristiansund, men er glad for å ha fått lærlingplass heime i Surnadal. Da hun skulle velge yrke var karrieredagen i Kristiansund.

– Jeg tok ulike tester i 10. klasse og da var det klart at det var kokk jeg ville bli, sier Julie.

Innblikk

Karrieredagene er utradisjonelle utdanningsdager som fokuserer på deltakelse og aktivitet. Her får ungdommene en prøvesmak fra yrker innen både bank, helsefag, idrettsfag, logistikk, maritime fag, fiskeri og havbruk, media og kommunikasjon, transportfag, politi og elektrofag. Ønsket er å motivere ungdommene til å begynne å tenke på egen framtid, og å gjøre dem oppmerksomme på muligheter de ikke har vært kjent med eller vurdert før.

– Karrieredagen er bra for den gir et innblikk i hva du vil bli og hva du da bør ta som videregående utdanning, sier Julie.

Får prøve

Bedriftene og utdanningsinstitusjonene som deltar legger opp til at elevene får prøve seg på praktiske oppgaver knyttet til de ulike yrkene. Dette er ingen tradisjonell utdanningsmesse med utdeling av brosjyrer: her blir det prøvd og testet. En som prøver er Eyob Kesete fra Sunndal. Han står sammen med en gruppe fra introduksjonsprogrammet foran stasjonen til politiet i Surnadal. Eyob prøver på seg en innsatsvest som beskytter mot knivstikk og kuler.

– Først må du ta på denne innervesten, forklarer politibetjent Åse Berit Løseth ved Surnadal lensmannskontor.

Dugnad

Arrangementet er en dugnad mellom Møre og Romsdal fylkeskommune, næringsliv, kommuner og utdanningsinstitusjoner i fylket, for å sikre langsiktig rekruttering. På Karrieredagene står bedriftene sammen om å vise lokale yrkesmuligheter for framtidas arbeidskraft. Foruten politi er Svorka og Vibo to av bedriftene med stand i og utenfor Idrettshallen. 270 ungdommer fra Indre Nordmøre loses gjennom stasjonene av gruppeledere. På standen til idrettslinja ved Surnadal videregående skole får 10.-klassingene prøve å ta armhevninger og drible med fotball. Det er helt tydelig at de guttene som prøver synes det er virkelig gøy.

– Dagen arrangeres av Kristiansund og Nordmøre Næringsforum for Møre og Romsdal fylkeskommune, sier Monika Eeg fra næringsforumet.