Norsk Vandrefestival har ingen festivalhelg i år, den kommer i Tingvoll i 2018. De har likevel et program med arrangementer og turer som strekker seg helt fra juni til langt ut i oktober.

Sist søndag sto fjelltur til Åsbøsnytå ved Nordvik på programmet – med en økt med yoga på toppen. Ann Kristin Bruset er daglig leder i Surnadal Velværesenter. Hun stilte som instruktør, og forteller at denne kombinasjonen er fint både for kropp og sjel.

– Det er helt magisk ren luft her oppe. Du får mer energi, og du får en myk og balansert kropp ved å gjøre yoga, sier Bruset.

Styreleder i Norsk Vandrefestival, Ragnhild Godal Thunheim, var med på turen. Det var første gang hun var på Snytå og forteller at det var en flott tur.

– Det var en fantastisk fint skue over fjellområdene når vi kom opp. Vi var på brytningspunktet mellom det gjestmilde og åpne landskapet i nord, til overgangen mot Sunndalsfjella som er høyreiste og majestetiske, men også mer utilgjengelige. Et flott sted å være, rett og slett, sier Godal Thunheim.

Været holdt seg fint hele dagen, men på grunn av regnbyger de siste dagene, har stien blitt ganske våt og gjørmete. Godal Thunheim oppfordrer alle som generelt går turer i fjellet til å hjelpe til med å holde stiene fine, slik at man ikke ødelegger landskapet.

– Vi må ferdes mest mulig sporløst, og når stiene blir bløte er det slik at mange velger andre veier å gå, og så blir det mer slitasje på naturen. Jeg vil generelt oppfordre alle til å være bevisst på dette, kanskje legge ned steiner der det er verst og ta vare på landskapet vårt, sier hun.

Åtte personer gikk turen opp til Åsbøsnytå. Kjeldrun Heggem og Ingeborg Bruset var de eldste deltakerne, begge snart 80 år gamle. To spreke damer, som også kastet seg med på en økt yoga på toppen, Ann Kristin Bruset påpeker at yoga er noe absolutt alle kan utføre.

– Damene som var med ble overrasket over hvor mye bedre balanse man hadde i de forskjellige posisjonene ute i lyngen. Ordet yoga kan virke skremmende for noen, men det handler enkelt og greit om tøying og balanse. Selv oldefar klarer dette! sier hun.

Årets fjellyoga ble en suksess, og neste års tur er allerede planlagt. Ragnhild Godal Thunheim håper enda flere blir med neste år.

– Det å gjøre yoga i høyden sånn som dette, må man bare oppleve. Man får en helt spesiell naturnær følelse, man er til stede på en helt annen måte. Jeg oppfordrer virkelig flere om å bli med på dette, sier hun.