Fredagsgjesten:

Navn:  Jan-Børge Silseth

Alder: 49

Bosted: Raudsand

Sivil status: Gift med Hildegunn Sjølseth Silseth

– Utviklingen har vært voldsom, sier Jan-Børge Silseth som begynte som bankassistent i Nesset Sparebank mens Kåre Hagbø ennå var sjef. Den første tida i banken hadde Silseth oppgaver knyttet til inn- og utgående post, han tok telefonen og var en av dem som møtte kundene ansikt til ansikt. Mange av de kundene han møtte som fersk bankassistent er fortsatt trofaste kunder i banken der Silseth har steget i gradene og vært toppsjef siden 2003.

– Arbeidsoppgavene er annerledes i dag?

– På åttitallet handlet bankvirksomheten mye om innskudd og utlån. Det gjør det fortsatt, men nå har vi så mange andre oppgaver i tillegg. Vi tilbyr ulike forsikringsordninger og sparing i aksjefond. Den største forandringen er nok knyttet til IT. Vi hadde ikke eneneste datamaskinasjon i banken da jeg begynte der. Vi dreiv med worksavere og hullkort. Krevende sammenliknet med verktøyet vi i dag har å hjelpe oss med.

– Nesset Sparebank har alltid hatt lojale kunder?

– Det er helt fantastisk. Da banken var i djup krise for 15-16 år siden var det kundene gjennom oppkjøp av egenkapitalbevis som bidro til å berge banken fra å måtte fusjonere med andre banker.

– Nå blir det fusjon likevel?

– Ja, men fusjonen med Bud, Fræna og Hustad Sparebank er en ønsket fusjon. Vi ser nytten for begge bankene å slå oss sammen til Romsdalsbanken. Dette er først og fremst en admnistrativ fusjon uten merkbare endringer for kundene. Alle 47 ansatte blir med videre i den nye banken. Folk som kommer innom oss i Eidsvåg møter de samme menneskene som før. Vi blir den eneste banken i Romsdal som får et eget styre med utgangspunkt i kundeområdet vårt.

– Er det ikke snart på tide å fortelle hva som skar seg under fusjonsforhandlingene med Sunndal Sparebank. Dere var nære en fusjon?

– Ja vi var nære på, men ble ikke enige. Da vi innså det var det bare å gå videre. Hva som var årsaken til at fusjonen ikke ble noe av, var vi enige om å ikke gå ut med.

Silseth sier den nye banken skal ha hovedkvarter i Elnesvågen, med et fullverdig avdelingskontor i Eidsvåg. Banken skal også opprette et avdelingskontor i Molde - og i alle fall inntil videre opprettholde filialen i Vistdal. Der har Nesset Sparebank filial i en brakke utenfor samvirkelaget som har åpent noen timer annenhver torsdag.

– Nå ser vi bare framover. Romsdalsbanken vil bidra til å utvikle romsdalsregionen. Vi vil få en forretningskapital på et sted mellom seks og sju milliarder kroner. Dette gjør at vi kan påta oss større næringslivsengasjement, og ikke minst følge eksisterende kunder lenger. Responsen på den forestående fusjonen har vært svært god god både blant de ansatte og i markedet.

Banksjefen håper det nye sjukehuset på Hjelset vil bidra til at mange ser det som riktig å bosette seg i Nesset.

Silseth blir assisterende baksjef i Romsdalsbanken. Han blir også kredittsjef i den nye banken.

Romsdalsbanken er juridisk fusjonert med virkning fra 1. 1. 2018. Felles IT-løsning er trolig ikke på plass før i mars.

– Hva mener du om deponiplanene på Raudsand?

– Det har jeg bestemt meg for å ikke ha en offisiell mening om. Jeg synes ikke det er riktig av meg å engasjere meg i debatten.

Silseth forsøker å ha et liv også utenom bankvirksomheten. Familien står aller høyest, deretter kommer interessen for idrett. Både engelsk og norsk fotball - i tillegg til ski.

– Hva er favorittlaget i den engelske serien?

– Det er Manchester United. Det har seg slik at far kom heim med en bag med merket til Manchester United på da jeg var seks år. Siden har det bare vært ManU for meg når det gjelder engelsk fotball. Her heime er jeg stor fan av MFK. Det skulle ikke vært lov å støtte noen andre!

Silseth har også en karriere bak seg i lokalfotballen.

– Tror jeg har rundt tjue sesonger bak meg som spiller på Raudsand, Eidsvåg og i Nesset Sportsklubb. I dag trener jeg laget til sønnen min. Det er artig.

– Nesset Sparebank bidrar gjennom gavemidler til opptrettholdelsen av mange lag og foreninger?

– Vi deler ut 2,5 millioner kroner hvert år som gaver til lag og foreninger i Nesset og nærområdet. Vi arrangerer også en skicup med stor deltakelse. Et sted mellom 800 og 900 unger deltok sist vinter. Jeg synes det er veldig kjekt og blir nesten rørt av å se foreldre og besteforeldre stille opp og hjelpe unge skiløpere.

Fem kjappe:

Hvem synes du fortjener ei rød rose?

– Den fortjener kona. I min og familiens hektiske hverdag stiller hun opp for å få timeplanen til å gå rundt.

Hvilken sak i dagens nyhetsbilde opptar deg mest?

– Akkurat i dag (onsdag) er det jordskjelvet i Mexico. Ellers er jeg opptatt av å følge med på både internasjonal og nasjon økonomi. Samtidig følger jeg også nøye med hva som skjer regionalt og lokalt med hensyn til næringsutvikling.

Hvordan ser drømmehelga di ut?

– Den er på hytta med familien, i fredelige omgivelser der roen senker seg. Her kan vi både fiske, gå fjellturer og padle på vannet hvis vi ønsker det.

Du vinner to millioner kroner, hva vil du bruke pengene til?

– Da tror jeg barna ville ha fått litt penger med meg, samtidig som noe ha ville blitt plassert som fremtidig pensjonssparing.

Hvilken årstid liker du best, og hvorfor?

– Jeg liker egentlig alle årstider, men skal jeg velge noen må det bli høsten med sin klare luft og mange farger ute i naturen