Torsdag ettermiddag ble det kjent at UDI sier opp avtalene med seks asylmottak med til sammen 640 mottaksplasser før 1. oktober. Mottakene legges ned ved nyttår.

Sunndal med 230 plasser står på kuttlista. UDI begrunner avgjørelsen med at behovet for mottaksplasser er stadig synkende.

– Det er krevende å legge ned veldrevne og gode mottak, sier fungerende avdelingsdirektør Borghild Fløtre i UDI i en pressemelding. Hun takker mottakene, vertskommuner og lokalsamfunn for den innsatsen de har lagt ned.

Etter beslutningen om å legge ned mottaket i Sunndal, er det igjen bare to ordinære mottak og ett mottak for enslige mindreårige asylsøkere i Møre og Romsdal.

Ordfører Ståle Refstie sier til Driva at han i likhet med andre over tid har kjent en bekymring for framtida for mottaket i Sunndal, som følge av at det kommer færre flyktninger til Norge.

– Men når mottaket for enslige mindreårige ble lagt ned for en måned siden, forventet jeg ikke at denne beskjeden skulle komme nå, sier ordføreren.

– Det var helt uventet.

Viktig for Sunndal

Da ordføreren først ble orientert om beslutningen, ble det "samling i bånn", beskriver Refstie.

– Så dro rådmannen og jeg til mottaket for å møte og snakke med folk som jobber der. Det er viktig at folk i denne situasjonen vet hvor mye vi setter pris på dem og den jobben de gjør, sier Refstie. Han løfter også i sosiale medier fram alle flinke og dedikerte folk som jobber i innvandrertjenesten.

Det er 14 ansatte ved det ordinære mottaket i dag, i tillegg til de 21 som er ansatt ved avdelingen for enslige mindreårige. Tidligere denne uka fikk ordføreren også svar fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om at regjeringa ikke kommer til å gjøre om nedleggingsbeslutningen for EM-mottaket.

– Dette er trasig for oss alle; for dem som nå ser ut til å miste arbeidsplassene sine, for beboerne på mottaket som må flytte, og for lokalsamfunnet vårt for øvrig.

Refstie peker på at en nedleggelse av mottaket vil ha store negative ringvirkninger for Sunndal. For skoler, voksenopplæringen, handelsnæringen, og andre.

De siste åra er det også innvandrertjenesten som har stått for overskuddet på kommunebudsjettet, men Refstie har ikke ennå oversikt over hva nedleggelsen av mottaket vil bety for kommunens økonomi.

Ordføreren er også opptatt av at dette handler om identitet.

– I Sunndal har vi hatt tradisjon og kultur for å ta imot folk, sier han, og trekker linjene helt tilbake til den gangen industristedet ble født og folk kom flyttende til stedet, med ulik bakgrunn, sin historie, og sin bagasje – og preget det nye samfunnet. De siste tretti åra har det vært drevet asylmottak i Sunndal. Og det er noe Sunndal kan, noe Sunndal har markert seg på, minner Refstie om. Flyktning- og integreringsarbeidet i kommunen har vekket oppsikt langt utover kommunegrensene. Han nevner blant annet det som har blitt kalt "Sunndalsmodellen", anerkjennelsen som er blitt kommunen til del for det gode kvalifiseringsarbeidet som har vært gjort. Kommunen har også to ganger vært nominert til IMDis bosettingspris.

– Et Sunndal uten innvandrere i gatebildet, vil bli et helt annet Sunndal enn det stedet vi er stolte av og glade i i dag.

Også i sosiale medier gir mange sunndalinger nå uttrykk for at de ikke kan fatte at mottaket i Sunndal skal legges ned.

Vil kjempe

Men ordføreren vil ikke gi seg med dette. Han vil kjempe. I første rekke for at mottaket skal bestå, men også for andre statlige arbeidsplasser til Sunndal.

– Vi begynte å arbeide med dette allerede i går, sier Refstie til Driva fredag formiddag.

– At de slår en strek over kompetansemiljøet og arbeidet vårt på denne måten kan vi ikke gå med på. UDI ser isolert på mottaksdriften. Men for vår del er dette en del av et løp for å få folk i arbeid, det vi kaller Sunndalsmodellen. Vi har 30 års erfaring og mye å vise til, som også UDI har anerkjent mange ganger. Vi skal argumentere for at beslutningen om å legge ned på Sunndalsøra er feil, sier Refstie. Han kommer blant annet til å be Listhaug om et møte snarest. Refstie har også fått lovnad om et møte med politikerne på Mørebenken for å legge fram saka.

– Så er det den andre delen av det; at statlig finansierte arbeidsplasser med dette forsvinner fra Sunndal. Jeg vil derfor også møte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, for å avklare om vi kan ha mulighet til å få noen kompensasjon for dette – hvis arbeidet for å opprettholde mottaket ikke fører fram. Jeg kommer til å arbeide parallelt med dette, for her har vi ikke tid til å ta ting etter hvert. Dette er viktige arbeidsplasser i Sunndal, understreker ordføreren.

– Vi skal ikke gi oss.