FREDAGSGJESTEN:

Navn: Tor Fredrik Mikkelsen

Alder: 17

Bosted: Surnadal (og hybel på Støren)

Sivil status: Har kjæreste

Sammen med foreldrene Mette Helen og Trond Gullik, og lillebror Marius, bor Tor Fredrik Mikkelsen på et småbruk i Surnadal, der han dyrker sine to store interesser; jakt og skyting.

Jaktinteressen har vært der så lenge han kan huske, og sikkert enda lenger enn det. Den har på mange måter vært retningsgivende for Tor Fredrik, som også har et velkjent navn innen skytesporten til tross for sin unge alder. Han minnes godt enkelte jaktepisoder fra han var liten.

– Jeg var alltid med pappa og slaktet hjort da jaktlaget hadde skutt dyr. Og spesielt godt husker jeg første gang jeg var med han og posterte på låven heime. Da kom det en hjortekalv som han skjøt, og etter det fikk jeg helt dilla på storviltjakt.

Alle rypejaktturene på Fauskåfjellet sammen med faren og onkelen helt fra han var liten gutt sitter også godt i minnet.

– Jeg diltet alltid etter dem med et lekegevær, så dette er nok den viktigste årsaka til at jeg ble tidlig interessert i småviltjakt, mener han.

Det har etter hvert blitt mange ryper på Tor Fredrik, både lirype og fjellrype, og reven lever også farlig når han og kompisene driver åtejakt. Både orrfugl og storfugl har han også skutt.

I fjor felte han sin aller første hjort, en hjortebukk på 86 kilo. En stor opplevelse for en ung jeger.

– Ja, det var virkelig en stor opplevelse, den kom på post under vanlig drivjakt. Men dette var seint på året så brunsten var ferdig og den var ikke spesielt feit da, men likevel et fint dyr, forteller han.

Så langt har han felt fire rådyr også; tre under postering ved ekra og ett i hundelos. Og det ble også enda en hjort i år.

Rovviltjakta har hittil begrenset seg til revejakt, men han har lyst på mer av den typen også.

– Jeg er ikke gammel nok til å være med på gaupejakt og sånt enda, men når jeg blir gammel nok så er rovviltjakta noe jeg absolutt vil være med på ja.

Storviltjakta foregår sammen med jaktlaget, og når det gjelder småvilt går han gjerne på jakt sammen med blant andre kompisen Mikael. Både Tor Fredrik og kompisene hans er dessuten aktive i ungdomsutvalget i Surnadal Jeger og Fiskerforening, der de blant annet gjorde stor suksess med tilbudet om å gå over åkrene før førsteslåtten for at ikke rådyrkillinger skulle miste livet under innhøstingen.

– Både jeg, Mikael og Ådne er veldig engasjerte, både når det gjelder SJFF og jakt. Forslaget om å gå over åkrene før slåtten ble godt mottatt av alle. Vi gikk vel over minst 15 åkre, dyr ble støkket – og ingen rådyr mistet livet her, noe som også var hensikten, forteller han.

De fikk god medieomtale for dette, både lokalt og nasjonalt, og akkurat slike tiltak er noe Tor Fredrik mener kan bidra til å gi jegerne litt god reklame også – til en forandring.

– Jegerne og jakta får nok kritikk i alle fall. Dette er også noe jeg er litt bevisst på når jeg legger ut jaktbilder på Facebook, for eksempel, da prøver jeg så godt jeg kan å vise fram alt det fine ved jakta. Men dæven – man møter mye motstand også ja, fastslår han.

Når det gjelder utdanning har han tatt et litt utradisjonelt valg – men et valg som gjenspeiler interessene. Etter første året med Teknikk og industriell produksjon (TIP) ved Surnadal videregående, søkte han seg inn på børsemakerfaget ved Gauldal videregående skole. For å gå børsemaker vg2 må man først ta TIP vg1, børsemaker er et kryssløp fra TIP.

– Bakgrunnen for studievalget mitt er at jeg vil drive med noe som interesserer meg, jeg vil ikke bli kontorist. Jeg har alltid hatt interesse for våpen, sikkert fordi jakt og skyting er hovedinteressene mine. Og foreløpig ser dette veldig interessant ut. Det er nok ikke så mange elever som er så heldige at de kan sprette opp av senga når klokka ringer og bare glede seg til en ny skoledag, men det gjør jeg.

Så nå bor han på hybel på Støren, og hybellivet synes han går riktig så greit, i alle fall foreløpig.

– Ja, hybellivet går helt greit. Det går nok over – men enn så lenge synes jeg det er litt artig å ha ansvar for sånt som mat og klær sjøl. Og når man ståker for seg sjøl på hybel i midtuka blir det bare enda bedre å komme heim i helgene!

For å fylle fritida litt har han og en kompis kjøpt seg jaktkort, så av og til tar de seg en jakttur etter skoletid.

– Til tross for at dette var ukjent terreng for oss har vi lyktes bra og fått god uttelling. Så langt har det blitt to tiurer og en røy på meg, og kompisen har fått ei orrhøne, forteller han.

Målet hans nå i første omgang er å få fagbrev som børsemaker, men han ser likevel ikke for seg å drive med dette på fulltid når han skal starte yrkeskarrieren sin.

– Først er målet fagbrev, så har jeg planer om å starte opp børsemakervirksomhet for meg sjøl i Surnadal. Men jeg vil ikke jobbe 100 prosent med dette, for jeg er litt redd for at interessen kan dale litt hvis dette går fra hobby til fulltidsjobb.

Videre utdanning etter fagbrevet er han litt usikker på enda, men forteller at han har tenkt litt på å utdanne seg til å bli lærer.

– Jeg tror børsemaker og lærer ville vært en grei kombinasjon. En kombinasjon det går an å drive med uten å arbeide seg i hel riktig.

Tor Fredrik er også en god baneskytter. Det blir mest DFS – skyting, og feltskyting liker han aller best.

– Det er i stang og felthurtig jeg presterer best.

Han skyter mye, både bane 100 meter og innendørs, men han synes egentlig det blir litt lite trening.

– Med skolen er det vanskelig å få tid til alt. Men når jeg har fått lappen på bil skal jeg finne meg et skytterlag på Støren, slik at jeg får trent litt mer igjen.

Hele familien er med på skyting og skytterstevner, noe han synes er bra.

– Mamma skyter egentlig ikke mye, men ellers er hele familien med, så da blir det enda artigere å drive med skyting.

Som sine beste skytterprestasjoner drar han fram seieren i samlagsmesterskapet i feltskyting i Halsa nå i august, samt finaleskyting under landsskytterstevnet på Voss, der han fikk delt tredjeplass individuelt og endte som nummer 13 etter finaleskytingen.

– Det var jeg veldig godt fornøyd med!

Nå står høstferien for døra, og da bærer det heim til Surnadal. Og sjøl om han har store planer om en god del jakt, både på hjort og rype, så skal han også jobbe litt.

For han har fått seg arbeid ved Intersport, der han har jobbet en del på ettermiddagene og ofte også på lørdager. Nå når han er borte på skole blir det vel mest lørdager.

– Jeg jobber både ettermiddager og lørdager når jeg har tid. Så det blir nok både en del jakt og en del arbeid i høstferien. Nå i helga skal jeg og Mikael ut og jakte rype, og da lurer jeg på om jeg skal ta med rifla. Rypa er snart helt hvit nå – og lett på vingene, så det kan bli lange hold, fastslår han.

Fem kjappe:

Hvilken sak i nyhetsbildet opptar deg mest for tida?

– Det må være fraværsregelen ved videregående skoler, tiprosentgrensa. Denne er for så vidt uproblematisk den, men nå når jeg skal ta førerkortet på bil så møter både jeg og kjøreskolen utfordringer. Jeg er avhengig av å få førerkort for å kunne komme meg rundt omkring, men kjøretimer er ikke godkjent fravær, så dette provoserer meg veldig.

Hvordan ser drømmehelga di ut?

– Jo, det skal jeg fortelle deg ja. Det er å gå opp på Fauskåfjellet en fredagskveld, sette opp teltet, tenne bål og sette ut garn. Så rypejakt fra vi står opp lørdag, før vi tar opp garnet. Og så, hvis vi får fisk da, så er det bare å sitte og kose seg med fisk utover kvelden og høre på rypeskratt rundt omkring. Kanskje sitte og studere rypene litt, hvis vi har vært så heldige og fått fugl under jakta. Med en repetisjon av lørdagen på søndag også, så er dette drømmehelga mi. Det er på Fauskåfjellet i Søyådalen jeg trives aller best, uansett om det dreier seg om jakt eller fiske.

Du vinner to millioner kroner, hva gjør du da med pengene?

– Da hadde jeg sannsynligvis kjøpt jaktbil til både meg sjøl og far min. Sikkert et nytt kikkertsikte også. Og så hadde jeg nok donert en del penger til kreftforeningen. Og det er ikke noe jeg sier bare for å si det, jeg mener det virkelig – fordi mor mi har hatt kreft.

Hvilken årstid liker du best, og hvorfor?

– Det er sjølsagt høsten! Og ikke bare på grunn av jakta, men også på grunn av de fine fargene i naturen og det at det blir mørkere kvelder. Da er det koselig å tenne opp og være sosial innendørs, med kortspilling sammen med kompiser og sånne ting. Og så nærmer det seg jo jul da...

Hvem fortjener en rød rose?

– Det må være mor mi! Fordi at hun gjør absolutt alt hun kan for at jeg og bror min skal ha det bra.