Rindalingene slo to fluer i én smekk på lørdag. De la feiringen av 30-årsjubileet for verneområde Trollheimen sammen med åpning av det nye opplevelsesområdet ved Langvatnet i Helgetunmarka.

Det startet nede på parkeringsplassen fra Hølstovegen, der ordfører Ola Heggem foretok den offisielle åpningen ved å kutte trollrompa til sjefstroll for iTrollheimen, Gøran Bolme, slik at den ble mer håndterlig.

Deretter marsjerte musikkorpset Blæst'n i spissen for et ikke altfor langt tog av frammøtte i vannrette sluddbyger og heller sure forhold. Turen gikk til Langvatnet der det nå står både gapahuk og lavvo med tilhørende fasiliteter.

Innfallsporten til Trollheimen

Det var iTrollheimen som søkte om å få sette opp en lavvo i området som base for å samle sine arrangement med friluftsliv som tema.

Ellers har kommunene i tilknytning til slike verneområder blitt anmodet om å finne sitt sted som innfallsport til disse områdene. Rindal kommune har vedtatt at innfallsporten til Trollheimen fra Rindal skal være Helgetunmarka.

Verneområdeforvalter Hege Moen tok kontakt med iTrollheimen ved Gøran Bolme, for et samarbeid.

Og bredt samarbeid både mellom lokalt næringsliv, grunneiere, områdeforvalteren og Rindal kommune har vært nøkkelen til suksess i denne satsingen. Også idrettslaget ved Turstigruppa har vært med i samarbeidet.

Viktig samarbeid med grunneierne

Gøran Bolme trekker fram ivrige grunneiere i Helgetunmarka grunneierlag som helt essensielle for et vellykket prosjekt.

Han viste også til et meget godt samarbeid med Innovasjon Norge som anbefalte å søke midler i en større sammenheng enn bare regionalt.

Bolme påpeker at de såvidt har kommet i gang med det som er atskillig mer omfattende planer for området.

Sist torsdag fikk Rindal besøk av representanter for Miljødirektoratet og for Miljø- og klimadepartementet. De lot seg imponere over planene for området, og ikke minst over samarbeidsviljen alle parter legger for dagen.

- Rindal på sitt beste

Ordfører Ola Heggem var i sin tid som statssekretær i Landbruks- og matdepartementet med på å løse opp i tidligere strenge og fastlåste regler for bruk av verneområdene.

- Jeg er glad for muligheten til å bygge opp næringslivsbasert bruk av områdene samtidig som vi opprettholder vernet, sier han.

Han mener at den samarbeidsviljen mellom næringsliv og det offentlige, forvaltning og grunneiere, viser Rindal på sitt beste.

- Det er vel ingen ting som gleder meg mer enn å få høre ordene - ja, dere får det nå til, dere rindalinger.

Han erklærte dermed trinn 1 i Opplevelsesområde Trollheimen for åpnet.

Deler kontorlandskap

Verneområdeforvalter Hege Moen ga oss litt historikk i hvordan verneplan for Trollheimen ble vedtatt der det også ble lagt noen restriksjoner forbundet med bruk av Trollheimen.

- Vi har viktige arealer å forvalte - i vårt tilfelle sammen med private grunneiere, sier hun, og nevner at det passet i grunnen veldig godt å slå 30-årsjubileet sammen med åpningen av dette området ved Langvatnet.

Hun påpeker at det ligger i en ny måte å forvalte verneområdet på, ligger muligheter for verdiskaping i områdene, og trekker fram at Gøran Bolme har gjort en utmerket innsats for å unngå brukerkonflikter, nettopp gjennom tidlig kontakt med grunneierne.

Ordføreren påpeker at Hege Moen innehar den eneste statlige arbeidsplassen i Rindal, og sier seg svært fornøyd med at de har så mange aktører som jobber med Trollheimsområdet under samme tak i kontorlandskapet på Øvre Dalen.

Verneområdeforvalteren har kontor her, sammen med Statens Naturoppsyn og altså iTrollheimen. Med felles spisebord blir vegen kort til samarbeid disse imellom.