Godt i overkant av tusen personer takket ja til invitasjonen fra aksjonskomiteen som stelte i stand litt av en markering på Øratorget søndag ettermiddag og kveld.

Kvelden inneholdt musikalske innslag, appeller, diktlesing og ikke minst et bugnende internasjonalt matbord. Det musikalske høgdepunktet for mange var nok besøket av sunndals egen sangstjerne, Tore Pedersen. I tillegg var det flere unge musikere som stilte opp for å gjøre markeringen til den folkefesten for menneskelig varme den ble. Fakkeltoget, som avsluttet arrangementet med å gå fra kulturhuset fram til mottaket, var et mektig skue.

Roste initiativet

Programleder Kristian Lund Silseth roste damene som dro i gang arrangementet.

– Dette er driftige damer som ikke finner seg i hva som helst, sa Silseth – som til anledningen framførte et sjølskrevet dikt. Anne Iren Reiten lese en appell som Eva Gikling hadde skrevet til støtte for fortsatt asylmottak på Sunndalsøra.

Kjersti Ramsøy-Halle, Lina Engelsrud, Ane Wennevold, Lajla Wennewold og Eva Gikling i aksjonskomiteen er overveldet over det store frammøtet.

– Dette gjenspeiler den responsen vi har fått på Facebook. Det har vært en utrolig takknemlig jobb å få til dette. Alle som er spurt om å hjelpe til har sagt ja, sier Ramsøy-Halle.

Damene i aksjonskomiteen mener det blir snakket for lite om mottak som nå står i fare for å bli stengt.

– Kveldens arrangement er til støtte for alle mottak som trues av nedleggelse. Dette handler om mennesker. Norge stenger grensene. Vi vil gjerne kjempe for mennesker som Norge ikke vil ha, sier Ramsøy-Halle.

Rekord i menneskelig varme

Ordfører Ståle Refstie ledet en delegasjon som fredag besøkte Mørebenken på Stortinget. Refstie sier de ble møtt med forståelse, og håper møtet kan bidra til en prosess som kan ende med at mottaket på Sunndalsøra får bestå.

Ordføreren er veldig fornøyd med at så mange sunndalinger møter fram for å vise sin støtte til fortsatt drift av mottaket. På Øratorget holdt han en appell på vegne av kommunestyret der han innledet med si at dette var kvelden for å sette rekord i menneskelig varme.

- Sunndal har alltid tatt godt imot flyktninger. De har vært en naturlig del av gatebildet siden 1988. Vi har bosatt 800 flyktninger her i kommunen. 400 bor her fortsatt. Det er en svært dårlig ide å legge ned mottaket, og vi har en bønn til regjeringa om å omgjøre vedtaket, sa Refstie.