Rådmann Randi Dyrnes i Sunndal har lagt fram sitt forslag til budsjettrammer og foreløpig budsjett for 2018.

I saksinnkallingen til kommunestyremøtet kommende onsdag understreker rådmannen at det nå er viktig med en felles forståelse av den økonomiske situasjonen i Sunndal kommune. Hun peker på at det må et godt samarbeid til, internt og eksternt, politisk og administrativt, for å finne gode løsninger for framtida.

- Utfordringen blir i fellesskap å finne de tiltakene som gir god økonomisk effekt og som samtidig gir tjenester på riktig nivå.

Taper ytterligere 25 millioner?

Driva har tidligere skrevet om at driftsutgiftene i Sunndal må reduseres med 25 millioner kroner i 2018 for å få et budsjett i balanse. Dette skyldes blant annet redusert eiendomsskatt for kraftverk.

I tillegg opplyser rådmannen nå i saksframlegget at det må påregnes ytterligere skjerpelse fra 2019, og viser til statsbudsjettet.

I forslaget til statsbudsjett er det forslag om ytterligere endringer i eiendomsskatten fra 2019. Begrepet verk og bruk foreslås fjernet, og for næringseiendommer presiseres det at produksjonsutstyr og -installasjoner ikke skal eiendomsbeskattes.

- Et foreløpig overslag tilsier at dette medfører ytterligere inntektsreduksjon på 25 millioner kroner fra 2019.

Arbeidsøkt

I første omgang peker Dyrnes likevel på omstillingsbehovet som er beregnet til 25 millioner kroner for 2018. Kommunestyret innkalles til det som omtales som en arbeidsøkt. Rådmannen legger fram forslag som tidligere har vært presentert i Driva, som å avvikle sykehjemsplasser og omgjøre sykehjemsplasser til bofellesskap, redusere stillinger, senke renholdsstandarden på utvalgte bygg, øke brukerbetalingen i SFO, innføre makspris for barnehagebetaling, sommerstenge barnehagene og andre tiltak.

Forslaget om å gjøre endringer i skolestrukturen og legge ned skolen ved oppvekstsenteret på Gjøra, er imidlertid tatt ut, og foreslås blant annet erstattet med en reduksjon i stillinger og husleiekostnader for PP-tjenesten.

Rådmannen peker i saksframlegget også på to andre muligheter det må jobbes videre med:

Samarbeid med frivillige lag og organisasjoner – i første rekke utfordre de spreke og friske pensjonistene til meningsfylt innsats for samfunnet.

Samarbeid med andre kommuner om ulike tjenester.