På sin hjemmeside har Norsk Friluftsliv følgende tips til å oppleve høsten på lavbudsjett:

  • Husk at allemannsretten lar oss høste gratis av naturen. Det vil si at du kan fiske gratis i sjøen (for innlandsfiske må alle over 16 år ha fiskekort), du kan plukke så mye sopp og bær som du ønsker.

  • Allemannsretten gir oss lov til å telte nesten hvor vi vil i utmark – det vil si alle steder der det ikke er tilrettelagt for dyrking (innmark).

  • Man kan ha teltet sitt stående oppe på samme sted i to døgn, men husk å sette det opp minimum 150 meter fra bebodde hus og hytter.

  • Allemannsretten sier at du har lov til å ro og padle fritt på sjøen, innsjøer og i elver. Men husk å spørre eieren hvis du vil legge inntil en privat brygge.

  • Det er lov å brenne bål i Norge etter 15. september – frem til 15. april. Men husk regelen om spørløs ferdsel: Benytt deg av eksisterende bålplasser – og ikke gjør unødig skade på naturen.

  • Mange kommuner har flotte gapahuker som man kan lage mat ved, eller overnatte i, om man ønsker.

  • Flere aktører som DNT, Statskog og Norges Fjellstyresamband tilbyr billig overnatting – og også en rekke gratis nødbuer og hytter.

– Det å ha store og fine friluftslivsopplevelser trenger ikke å koste mye. I Norge er vi heldige som har allemannsretten, og hvis man benytter seg av den, så kommer man langt på et svært lavt budsjett. Vi har veldig lyst til å se hvordan man kan ha en fin høsttur- eller ferie, uten at det trenger å koste skjorta, sier kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv, Synne Kvam.

Hvor billig har du klart å gjøre friluftsferien? Norsk Friluftsliv ønsker å høre gode historier og se bilder som viser at store naturopplevelser ikke trenger å koste mye:

– Send oss din historie og fem bilder fra turen/gjennomføringen innen 27. oktober.

Les mer om kriteriene og hvor du skal sende det på norskfriluftsliv.no

Tre heldige vinnere får hver sin sovepose fra Mammut.