Ungdataundersøkelsen som ble gjennomført i vår viser at Sunndal ligger markert høyere enn landssnittet når det gjelder alkoholbruk blant unge.

Flere unge drikker, og de starter tidligere. Det er en synkende andel av ungdomsskoleelever som ikke får lov til å drikke av foreldrene sine, og flere unge vet ikke om de får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine.

I undersøkelsen går det også fram at det er eldre venner, foreldre og andre voksne som skaffer ungdommen alkohol.

Teite foreldre er bra!

Onsdag 25. oktober forener helse- og barneverntjenesten, kulturtjenesten og grunnskoletjenesten krefter og inviterer i samarbeid med Kompetansesenter rus Midt-Norge til arbeidsseminaret "Heldig er den ungdommen som har teite foreldre".

Alle som er i kontakt med ungdom er invitert til å delta – som lærere, helse- og kulturarbeidere, ansatte i politiet, prester, trenere og andre. Mange har allerede meldt seg på, men det er plass til flere. Seminaret er gratis, og blant det som skal drøftes er hva foreldre og de som arbeider med unge kan bidra med for å utsette alkoholdebuten og minske alkoholforbruket hos unge i Sunndal.

De understreker at de ikke er ute etter å rette noen moralsk pekefinger i noen retning, Kjersti Ramsøy-Halle (kulturtjenesten), Cesilie Hildre Indergård (helsetjenesten) og Merete Storholt Linseth (grunnskoletjenesten). De framholder at det er fantistisk flott ungdom i Sunndal, gjennom ungdomsundersøkelsen kommer det også fram at det er svært mye positivt å glede seg over. Det arbeides også godt rundt om på de fleste arenaer der unge ferdes, for å bygge robuste og sunne ungdommer.

– Allikevel kan vi bli bedre, sier de tre.

Når kommunen vil videreutvikle det forebyggende arbeidet, er tverrfaglig samarbeid med alle som er i kontakt med ungdom viktig.

Vanskelig å si nei

"Alle andre skal..", "Alle andre får lov...".

Mange foreldre opplever at det kan være svært vanskelig å sette grenser, å si nei. Blant annet viser de tre til tradisjonen på bygda med at det "er lov" for unge å gå på fest så snart de når konfirmasjonsalder. Ramsøy-Halle forteller hvordan ungdom sjøl har gitt uttrykk for at etter konfirmasjonen så "eksploderte det".

– Det kan være krevende å være foreldre, å ha et ønske om å bevare åpenheten samtidig som en skal greie å sette grenser, sier Linseth.

Mange foreldre minnes også sjøl ei ungdomstid hvor det ble drukket alkohol. Og tenker at "det gikk jo bra med meg, derfor vil også barna mine klare seg godt".

– Men det er en annen tid nå, understreker Linseth, og kommer blant annet inn på ungdoms forhold til sosiale medier, med deling av bilder og videoer.

– Ungdommene våre ferdes i et annet samfunn enn vi gjorde.

De unge sjøl skal bidra i starten av seminaret onsdag. Elever som har drama som valgfag på ungdomsskolen skal framføre små monologer om hvordan det er å være ung i Sunndal i 2017. Det vil gjøre inntrykk, og være til ettertanke, tror Ramsøy-Halle, Indergård og Linseth.

– Vi tror dette kan bli et konstruktivt og godt seminar, sier de.

Fristen for å melde seg på seminaret er i dag, onsdag.