Bekymringen gjelder regjeringas forslag til omlegging av eiendomsskatt fra verker og bruk.

Det er i forslaget til statsbudsjett for 2018 regjeringa foreslår å fjerne eiendomsskatten på verker og bruk. Unntatt er vannkraft og anlegg som er omfattet av særskatten for petroleum.

Hydro-millioner

Sunndal kommune mottar årlig mange millioner kroner i eiendomsskatt fra Hydro Aluminium. Kommunen har også flere kraftlinjer som de i dag får eiendomsskatt fra. Rådmann Randi Dyrnes har anslått at kommunen vil miste rundt 25 millioner kroner i årlige skatteinntekter dersom regjeringas forslag til omlegginger av skattesystemet blir vedtatt i Stortinget. Ordfører Ståle Refstie frykter det er et forsiktig anslag.

– Det er mange distriktskommuner som blir rammet av forslaget dersom det vedtas. Sunndal er blant de kommunene som blir hardest rammet. Dette vil få store konsekvenser for tjenestetilbudet i kommunen vår. Man kan si at forslaget alene tar bort finansieringen av minst 25 sjukeheimsplasser. I tillegg kommer tidligere redusjoner i eiendomskatten på kraftverk, som for Sunndal utgjør et tap på 18,5 millioner kroner i 2018.

Vil stoppe forslaget

Refstie sier jobben for å få stoppet forslaget er i full gang. LVK, Nettverket av petroleumsbedrifter og Norske industrikommuner er blant dem som står på i håp om å få stoppet forslaget når det kommer til Stortinget.

– Jeg og ordfører Petter Sortland i Høyanger skal representere Norske industrikommuner under høringen i Stortinget i neste uke. I tillegg jobbes det mot partiorganisasjoner. Det forslaget som regjeringa nå kommer med er en gavepakke til en industri som går godt. Hydro Sunndal er et eksempel på dette. Regjeringa vil lette skattetrykket på bedriftene og gjør dette ved å ta skattepenger fra kommunene. De har ikke bevilget noe over statsbudsjettet til dette. Dersom forslaget vedtas må det en omfattende omtaksering til grunn. En taksering som kommunen sjøl må betale for. Deretter legges det opp til en avviklingsperiode på fem år.

– Regjeringa har tidligere forsøk å ta bort eiendomsskatten på verker og bruk?

– Det er gjort to forsøk tidligere som de ikke lyktes med. Nå forsøkes det på en annen måte gjennom et splitt og hersk opplegg der vannkraftanlegg og en del olje- og gassanlegg er unntatt. Vi vet at Frp vil ha bort eiendomsskatten fra verker og bruk. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før også skatteinntektene fra disse anleggene rammes, sier Refstie.

Bekymret økonomisjef

Økonomisjef Trond Håskjold i Surnadal deler frykten som sunndalsordføreren gir uttrykk for, men sier det ikke er like store tall for hans kommune.

– Jeg har foreløpig ikke sett på kroner og øre, men det vil være snakk om millioner i mindre inntekter også i Surnadal dersom forslaget vedtas. Det skal ikke lenger være mulig å ta ut eiendomsskatt fra kraftlinjer. Vi har allerede ei 420kW-linje som går gjennom kommunen. Det er i tillegg ei ny linje fra Hemne på trappene. Arbeidet med fundament er i gang. Dersom regjeringas forslag blir vedtatt vil vi ikke lenger ha eiendomsskatt fra disse. Endringer i reglene for maskinskatten gjør at vi også mister eiendomsskatt fra bedrifter som Pipelife, MøreTre og Talgø.

– Jeg må være så ærlig å si at som økonomisjef i Surnadal kommune håper jeg forslaget blir nedstemt i Stortinget.