– Monter lys på sykkelen. Både foran og bak, oppfordrer politibetjent Olav Bråten ved Sunndal lensmannskontor.

Driva ble tidligere i uka oppringt av en yrkessjåfør som har oppdrag i sentrum av Sunndalsøra de fleste virkedagene i uka. Sjåføren sier det er veldig mange syklister som ikke har lys på sykkelen sin. Dette skaper store problem når det mørkt og vegbanen er våt.

– Det er altfor mange som ikke har refleks og lys på sykkelen sin. En morgen var det nære på at jeg kjørte på en syklist som kom uten lys. Det kunne lett ha skjedd ei ulykke. Jeg har liten lyst til å meie ned noen på grunn av at de ikke bruker lys. Jeg vi påstå at det er livsfarlig å sykle uten for- og baklys. Når det regner og det er mørkt er det svært vanskelig å se syklister langs vegen. Det er viktig at alle syklister får en påminning om dette, sier sjåføren.

Lys er ekstrautstyr

Lars Erik Valsø ved Sport 1 på Sunndalsøra er enig i advarselen. Han sier de selger få lykter i forhold til det totale sykkelsalget.

– Syklene er utstyrt med refleks, men lys er ekstrautstyr. Elsyklene selges med påmonterte lys. Vi kunne nok vært flinkere til å minne de som kjøper sykkel at de også må kjøpe både for- og baklys. Det er ingen stor kostnad knyttet til dette. Vi selger lykter fra hundrelappen og oppover.

Valsø sier salget av sykler ikke bare er et vår- og sommerfenomen.

– Vi selger sykler hele året. Det har vært lite snø, og her i Sunndal er det mange som sykler til og fra jobb. Det er viktig at syklene er forskriftsmessig utstyrt med lys.

– Vanskelig å se

Syklister risikerer bot dersom sykkelen mangler lys eller refleks. Politibetjent Olav Bråten ved Sunndal lensmannskontor sier det er ekstra grunn for syklister å være påpasselig med å ha sykkelen i forskriftsmessig stand nå på seinhøsten.

– På mørk og vår vegbane kan det være vanskelig å se syklister som ikke har lys eller har refleks på sykkelen. Det har vært noen mindre ulykker i forbindelse med kryssing av gangfelt, men i min tid på lensmannskontoret har vi vært forskånet fra alvorlige ulykker som en følge av «mørklagt» syklister.

Bråten tror de som bruker sykkelen mye er flinkere til å bruke både lys og refleks.

– Jeg vet ikke om at vi her ved lensmannskontoret har skrevet ut bøter til syklister som har manglet lys, men det har vi anledning til å gjøre. Det er krav til at en sykkel skal være utstyrt med refleks og lys både foran bak. Det skal være refleks på trøene, gode bremser og sykkelen skal ha montert ringeklokke. Og så skal vedkommende som sykler ha hjelm på seg.

Glemmer refleksen

Det er viktig at også gående bruker refleks. Trygg Trafikk sendte i går ut ei pressemelding der det kommer fram at svært mange «glemmer» refleksen. – En fersk undersøkelse viser at unnskyldningene florerer: Vi glemmer refleksen, vi har dårlig tid eller vi skal bare gå på fortauet.

– Dette er bare noen av de dårlige unnskyldningene nordmenn bruker for å droppe refleksen. Unnskyldninger gjør oss ikke synlige i mørket. Hvis du velger å ikke bruke refleks, velger du også å være usynlig i trafikken og du risikerer å bli påkjørt. Så enkelt er det, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Hele 7 av 10 nordmenn svarer at de alltid eller ofte bruker refleks. I virkeligheten er det verre: Fysiske tellinger utført av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 bruker refleks.