Dette var hovedtemaet da kulturtjenesten i Sunndal kommune onsdag inviterte til åpent møte der de orienterte om prosessen så langt – og det var satt av god tid til å komme med tilbakemeldinger, innspill og andre forslag for framtida til biblioteket og kulturhuset i kommunen.

Og mange av de om lag førti frammøtte lot seg villig lokke til å lufte sine synspunkter. Mange av innleggene hadde sterkt kritiske undertoner. Blant de som uttrykte seg mest kritisk var tidligere biblioteksjef i Sunndal i 25–30 år, Ingeborg Sæther. Hun la ikke skjul på at hun rett og slett ble forbanna da hun leste om de planene som det nå arbeides med. Etter hennes vurdering ville bibliotekdelen bli den skadelidende slik det var skissert. Også Torgeir Brun, bibliotektillitsvalgt og medlem av den ene av de to arbeidsgruppene, som tidligere har framført sine kritiske innvendinger blant annet i Driva, gjentok og forsterket flere av disse i løpet av møtet. At det er uklarheter i forhold til de opprinnelige eierne av Sunndalsøra Samfunnshus, der et nytt styre nå er kommet på banen, og dagens ledelse av kulturhuset er også med på å synliggjøre samarbeidsproblemene.

Kultursjefen redegjorde

Aller først under onsdagens møte redegjorde kultursjefen for arbeidet i de to gruppene så langt – noe som ble presentert som fire forskjellige alternativer. Disse er kommet som et resultat av det arbeidet de to oppnevnte arbeidsgruppene (tidligere omtalt i Driva) har kommet fram til.

Alternativ 1: Kulturhuset – én kulturdør. Biblioteket tar i bruk Slåa, Toppheis, deler av foajeen og har tilgang til Keila. Kiosk og kontor til kulturhusleder bytter plass. Dør mot Auragata stenges. Felles skranke i foajéen for kultur, service, reiseliv. Kafemiljø utvides med deler av gangen inn til Hovshall. Bibliotekets tilbud til barn og unge etableres i fojaéen. Keila og Hovshall som i dag.

Alternativ 2: Areal: Kulturhuset pluss deler av dagens bibliotekbygg – to kulturdører. Festsal/storstue med seremonirom og vigselsrom etableres i dagens bibliotekbygg. (Er det mulig å koble de to byggene sammen?). Biblioteket tar i bruk Støgu, Slåa, Toppheis, deler av foajeen og har tilgang til Keila. Kiosk og kontor til kulturhusleder bytter plass. Dør mot Auragata stenges. Felles skranke i fojaéen for kultur, service, reiseliv. Kafemiljø og scene/debattarena i foajéen. Fojaéen utvides med deler av gangen inn til Hovshall. Bibliotekets tilbud til barn og unge etableres i foajéen. Keila og Hovshall som i dag.

Alternativ 3: Kulturhuset pluss sammenbygging/utvidelse mot rådhus. Biblioteket overtar Støgu, mens Støgu erstattes med sal i nytt bygg. Biblioteket får nye rom og moderne bibliotektilbud i nybygg. Felles inngang for flere funksjoner og et samlet tilbud, f.eks. servicekontor, frivilligsentral, serveringstilbud, ungdomssenter, kafe/restaurant. Øker åpningstiden uten økning i lønn-/driftskostnader, sikrer driftssikkerhet med større arbeidsmiljø innenfor service.

Alternativ 4: Areal: Bibliotekbygg og kulturhus – som i dag. Eventuelt: En utvidelse/endring av foajéen. Modernisering av inventar til biblioteket.

Så langt er det ikke utarbeidet kostnadsoverslag for de forskjellige alternativene.

Fristen er 9. november

Arbeidet i de to oppnevnte gruppene startet 24. august – og fristen for å legge fram innstilling er 9. november. Ole Magne Ansnes har deltatt i arbeidet i begge gruppene.

Avslutningsvis takket Ansnes for innspillene som hadde kommet fra de frammøtte onsdag kveld. Han både håpet og trodde at kulturetaten etter den 9. november ville ha et mye klarere mandat fra politikerne å arbeide ut i fra etter at de hadde sagt sitt.