Det var i september kommunestyret sendte bekymringsmeldingen til Riksrevisjonen vedrørende det de mener er mangelfull håndtering fra Miljødirektoratets side av gruvene på Raudsand i Nesset kommune.

I svaret takker Riksrevisjonen for tipset, men viser til at henvendelser fra privatpersoner, bedrifter eller institusjoner ikke gir grunnlag for direkte saksbehandling. Videre kommenterer Riksrevisjonens avdelingsdirektør Lars Christian Møller at henvendelsen på generelt grunnlag vil gi nyttige innspill til risikovurdering og planlegging av det løpende revisjonsarbeidet i forbindelse med forvaltningens arbeid.

Kan ikke svare

– Vi vil gjerne ha tips, og vi regner det som tips når vi får slike henstillinger om å ta opp saker, forklarer kommunikasjonsrådgiver Stein Morch i Riksrevisjonen til Driva.

– Vi tar dette med oss videre i løpende vurderinger av forhold det kan være aktuelt å undersøke nærmere.

Morch opplyser at det kun er Stortinget i plenum som kan pålegge Riksrevisjonen å foreta spesielle undersøkelser. Han understreker at Riksrevisjonen ikke avviser henvendelsen fra Sunndal kommune.

– Vi besvarer ikke et tipsbrev noe nærmere, og gir heller ingen informasjon om løpende undersøkelser. Det skjer først når de er avsluttet og overleveres Stortinget, forklarer han.

Med andre ord kan han verken bekrefte eller avkrefte om Riksrevisjonen vil følge opp og gjøre undersøkelser rundt deponiet på Raudsand.

Ifølge plansjef i Sunndal, Anne Guri Aase, kommer administrasjonen nå ikke til å gjøre noe mer med saka annet enn å sette den opp som referatsak til de politiske møtene i november.

«Har ikke gjort jobben sin»

Det var Edgar Gundersen (Ap) som først tok til orde for å sende saka til Riksrevisjonen. Bakgrunnen var kommunestyrets behandling av Bergmesterens søknad om deponi for ordinært avfall på Raudsand. Under behandlinga kom det fram hvor lite informasjon som er tilgjengelig om hvilke masser og mengder som ligger lagret i de gamle gruvene.

– Det er all grunn til at vi gjør det anskriket vi gjør nå. Stemmer det, det som alle ryktene sier, har vi grunn til å være urolige. Men man skal være forsiktige med å høre på rykter. Nå må vi få fakta på bordet, sa Gundersen da saka ble behandlet i kommunestyret.

I bekymringsmeldingen til Riksrevisjonen het det blant annet:

«Gjennom prosessen med søknad om etablering av nasjonalt deponi for farlig uorganisk avfall og gjennom den pågående reguleringsplanprosessen, er det for kommunestyret gjort tydelig hvor lite informasjon som er tilgjengelig om eksisterende innhold i det gamle gruveområdet. På grunn av manglende kontroll og overvåking under tidligere drift, sitter Bergmesteren AS med et område der det er svært stor usikkerhet om hvorvidt de gamle gruvene faktisk tåler ekstern påvirkning. Dette være seg i form av sprenging av nye gruveganger eller den usikkerheten som foreligger om sigevann og struktur i fjell. Kompleksiteten i sakene og den manglende dokumentasjonen gjør saka bekymringsfull og potensiell svært skadelig med risiko for liv og helse.»

Videre ble det understreket at kommunestyret mener Miljødirektoratet ikke har gjort jobben sin i denne saka, og at Riksrevisjonen derfor bes om å undersøke Miljødirektoratets behandling og oppfølging av deponiene.

– Voldsomt overrasket

Gundersen sier til Driva at hele målet med å sende saka til Riksrevisjonen var et ønske om å få fakta på bordet. Nå kan ikke politikerne vite om Riksrevisjonen faktisk vil følge opp henvendelsen. Gundersen understreker at han ikke tenker å la saka ligge.

– Langt ifra. Det blir for enkelt. Jeg vil vurdere hva som er riktig måte å gripe dette an på, men siste ord er absolutt ikke sagt, understreker han. Gundersen sier han vil ta initiativ til å diskutere saka i Ap-gruppa, og at det også er naturlig at SV-gruppa gjør det samme, ettersom de to partiene sammen la fram forslaget om å sende bekymringsmeldingen. Han mener også det er naturlig med en uttalelse når referatsaka kommer til kommunestyret.

– Jeg har tenkt å følge opp. Denne ballen skal ikke få ligge død.