Alle landets kommuner skal utarbeide en kulturarvplan for å bedre være i stand til å forvalte, formidle, verne og skape nye muligheter med utgangspunkt i kulturarven. Halsa kommune er i gang med arbeidet og inviterer i samarbeid med lokalutvalgene til tre grendamøter.

Alle innbyggere skal informeres om arbeidet og gis mulighet til å komme med innspill til planen. Første ledd i dette er altså gjennomføring av grendamøter som dekker hele kommunen. Relevante lag og foreninger vil også motta henvendelse og invitasjon til å komme med innspill.

Det er rådgiver næring og kultur i Halsa kommune, Ragnhild Godal Tunheim, som er leder for planprosessen med kulturarvplanen. Hun forteller at planarbeidet starter nå, først med en grovskisse, før plana vil utvikles og forbedres videre gjennom rulleringer framover.

– Nå i en tidlig fase er det viktig at flest mulig fra hele kommunen blir med på disse grendamøtene og bidrar med flest mulig innspill. Først og fremst må vi nå tenke på å skape muligheter med basis i kulturarven, også med tanke på næringsutvikling, sier hun, og poengterer at medvirkning og kommunikasjon er viktige stikkord i denne fasen.

Håper på folksomme møter

Det første grendamøtet blir i Fredheim, det andre i Bergtun og det siste møtet blir i Lerviklandet grendahus. Se på heimesida til kommunen for informasjon om blant annet tidspunkt.

Programmet under alle disse møtene blir likt. Etter at lokalutvalget først ønsker velkommen blir det litt historiefortelling om det aktuelle grendahuset, før ungdommer overtar ordet.

Videre blir det informasjon om kulturarvplanarbeidet, hvorfor og hvordan dette gjøres, samt litt om vegen videre. Det blir gruppearbeid og alle muligheter til innspill på hva som er viktig å ta vare på – og formidle av kulturarven.

– Vi håper virkelig at folk vil ta del i dette, og at alle med en snev av interesse eller nysgjerrighet kommer på møtene. Dette blir et viktig innsankingsarbeid, og da er det også viktig at det blir med representanter fra alle geografiske områder i kommunen, sier Godal Tunheim.

Som seg hør og bør på et sånt møte blir det naturligvis servering av kulturarvmat og kaffe.

Lokalutvalgene blir en viktig samarbeidspart i planarbeidet, og skolen inviteres også med.

Etter innsankingsarbeidet og skriveprosessen, presenteres plana for politikerne og legges ut på offentlig høring, og vil gjennom dette invitere til innspill og kommentarer fra innbyggere og andre med interesse for arbeidet.

– I forbindelse med at plana er ute til høring vil vi arrangere et åpent folkemøte. Og vi har også en Facebook-side; «Kulturarvplan i Halsa kommune», der alle kan komme med innspill når som helst, forteller hun.

– Alt i plana prioriteres først

Riksantikvarens mål er at 90 prosent av alle landets kommuner skal ha en kulturminneplan før utgangen av 2020. Halvparten av kommunene, Halsa inkludert, har fått 100 000 kroner hver til dette arbeidet.

– Alle tema og objekt som er med i en slik plan vil bli prioritert framfor andre når det gjelder offentlige tildelinger og tilskudd fra kulturminnefondet, understreker Tunheim.

I tillegg til Godal Tunheim består arbeidsgruppa for kulturarvplanarbeidet i Halsa kommune av Lars Indreiten, Einar Oterholm, Ellbjørg H. Reiten, Åse Bergset, Peder Botten, Grete K. Glåmen, Bjørn Fjærli og Ivar Vullum.