Eva Husby har tidligere jobbet mest innen transport og logistikk. Egentlig kommer hun fra Trondheim, men flyttet til Surnadal i 2004. Og her har hun det som plommen i egget og stortrives.

– Det var jo Leif som fikk meg hit til Surnadal da, og jeg synes altså at jeg er SÅ heldig som bor her! Dette er en flott plass, både med tanke på turer i skog og mark, alpinanlegg, strand, skiløyper og turløyper, og en hel masse andre ting. Og ikke minst er det mange trivelige folk her. Jeg har familie og venner i Trondheim så det er kjekt å komme til byen innimellom, men det er alltid godt å komme tilbake til Surnadal igjen.

Husby hadde en variert arbeidsbakgrunn med seg fra Trøndelag, blant annet som lastebilsjåfør og avdelingsleder for Nettbuss. Og da hun flyttet til Surnadal var hun først en tur innom Ullkorga, før hun begynte som HMS–koordinator ved Surnadal Transport. I mars 2007 ble hun økonomiansvarlig i Villys rengjøringsservice, og året etterpå kjøpte hun denne bedriften sammen med sin mann. Navnet ble da endret til Føniks Vask og Rens AS.

Siden den gang har Eva vært daglig leder i bedriften, som i dag har totalt 22 ansatte fordelt på elleve årsverk.

– Som leder er jeg veldig opptatt av HMS og kvalitet, og med tanke på at dette er en tung bransje med mye hardt arbeid så er jeg litt stolt av at vi har hatt kun tre prosent sjukefravær i bedriften de siste tre åra. Det er absolutt veldig bra, for landsgjennomsnittet for denne bransjen er elleve prosent, forteller hun.

Føniks Vask og Rens er Miljøfyrtårn-sertifisert, hvilket innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Og det er mye å gjøre, oppdragsmengden har økt betydelig de siste to åra.

– Og dette er absolutt den travleste tida, nå når det går mot jul, fastslår hun.

Bedriften har også et samarbeid med Nav og Trollheim AS om opplæring av flyktninger og asylsøkere.

– Jeg er opptatt av at de må komme seg ut i arbeid, både fordi de ønsker det sjøl og fordi det er bra for resten av samfunnet. Å få dem ut i arbeid er en vinn–vinn–situasjon. Det krever en del arbeid i forhold til språk og kultur, men vi har veldig gode erfaringer, de er dyktige til å jobbe.

I februar 2015 ble Surnadal Næringsforening stiftet, da med Ivar Næss som leder. I april i år tok Eva Husby over lederfunksjonen, noe hun synes er både interessant og utfordrende.

– Dette er kjempeinteressant og jeg har et dyktig styre med sju styremedlemmer med meg. Den siste tida har vi brukt til å samle oss om en tipunktsplan over saker vi skal jobbe med framover. Denne plana skal vi presentere under frokostmøtet på hotellet den siste torsdagen i november, og på «Småprat» på Hammerstuene 23. november, forteller hun.

Gjennom «Småprat» ønsker næringsforeningen å inkludere mindre bedrifter bedre. For dem er det mange av i Surnadal. Ifølge oversikten på Purehelp.no finnes det flere hundre eneeierforetak og småbedrifter med 2–10 ansatte her.

– Og det i en kommune med 6000 innbyggere, det er ganske utrolig!

I næringsforeningen er det i dag 41 medlemmer, der halvparten er bedrifter registrert med 1–10 ansatte.

– Men med så mange småbedrifter i kommunen håper jeg at enda flere vil melde seg inn, slik at vi kan øke samarbeidet og dra lasset sammen, sier Husby.

«Småprat» blir en samling for småbedrifter, der både medlemmer og ikke-medlemmer er velkomne. Målet er å samles for å bli bedre kjent, og utveksle ideer og ønsker over en kopp kaffe eller te.

Husby forklarer at det første «Småprat-treffet» blir som en prøvekveld å regne, og så får interessen og medlemmene avgjøre hvorvidt dette blir et fast opplegg eller ikke.

Ellers inviterer altså foreningen til frokostmøte på hotellet i slutten av november, der hovedtema blir miljøregnskap. Og det er også flere aktiviteter på gang, blant annet kurs i bruk av sosiale media.

– Dette blir over to samlinger i januar og februar.

Hovedmålet med næringsforeningen er å bidra til at Surnadal er en attraktiv kommune å bo og drive næring i.

– Da må vi få folk hit, og vi må gjøre sånn at de trives her. Nå jobber vi blant annet med bedre skilting til alt vi har her, for eksempel til sånt som badestrand, skiheis og så videre. Jeg tror mange kjører forbi uten å få med seg så mye av det vi har å by på. Og det er synd, for Surnadal har utrolig mye å tilby.

Næringsforeningen jobber også med oppgradering av kulturhusplassen for å gjøre denne til en felles møtearena, konsertplass og torgdagplass, med mer. Til dette har de fått midler blant annet fra Surnadal kommune og Su-Su.

– Vi har nå kledd sitteplassene med Møre Royal, sponset av Møre–Tre. Etter hvert kommer det også benker og bord, seildukstak og en permanent scene her. Nå venter vi bare på at Surnadal kommune skal prosjektere ferdig plassen samlet.

Husby forteller videre at foreningen også har planer om å plassere benker langs gangvegen fra sjukeheimen til Amfi-senteret som en del av prosjektet, for å inkludere flest mulig.

– Det har dessuten vært kaos med postnummer i Surnadal, så vi har jobbet med å få til et felles postnummer for hele nedre Surnadal; 6650. Nå ser det ut til at dette skal gå gjennom i løpet av 2018. I det hele tatt så prøver vi å jobbe med konkrete saker som gagner folk, sier hun.

Hun er fornøyd med arbeidet så langt, og føler at foreningen er på gang med mye bra.

– Vi skal bli mye mer aktiv og synlig enn det næringsforeningen har vært hittil, men jeg føler at vi nå er godt i gang og at vi jobber med konstruktive ting.

Hun legger til at hun er glad for at foreningen har et veldig godt samarbeid med Surnadal kommune.

– Det er kjempepositivt! Jeg har hatt flere møter med ordfører Lilly Gunn Nyheim og kommunalsjef Karin Halle, der vi diskuterer for å få til mest mulig sammen.

Nå har vi allerede kommet til midten av november, og jula nærmer seg sakte, men sikkert. Eller ganske raskt egentlig. Og dette er en høgtid som Eva har skikkelig sansen for.

– Ja, jeg elsker jul og juletradisjoner! Da har vi familiesammenkomster og koser oss skikkelig. Blant annet har vi juleselskap hos faren min hvert eneste år, der hele slekta på farssida samles.

Hun er dessuten av den typen som er nødt til å bake julebrødene sine sjøl. Og da nøyer hun seg ikke med «alle sju sorter».

– Jeg baker minst ti sorter før jul, for det blir ikke skikkelig jul uten hjemmebakst! Ja, jula synes jeg er en herlig høgtid, spesielt nå når vi har barnebarn og greier.

God jul! Når den tid kommer.

«Fem kjappe»:

Hvordan ser drømmehelga di ut?

– Det er nok ei helg der vi er ute på mc-tur. Jeg og mannen min kjører hver vår Harley Davidson, og vi er ofte ute på tur sammen med gode venner. Vi er medlemmer i Surnadal mc-klubb og kjører ofte på treff sammen med andre surnadalinger og rindalinger. Og været er ikke så nøye, vi kjører uansett hvordan det er.

Om du vinner tre millioner kroner, hva bruker du pengene til?

– Da betaler jeg gjeld og gir bort en del til barna våre.

Hvilken årstid liker du best, og hvorfor?

– Sommer! Fordi at da kan jeg kjøre mye motorsykkel, grille god mat og sole meg. Avslapping, med andre ord.

Hvilken sak i nyhetsbildet opptar deg mest for tida?

– Det er faktisk SSB-saka med Christine Meyer, konflikten med Siv Jensen og prosessene rundt dette. Det er interessant å vite hva som egentlig har skjedd her. Jeg synes det er viktig at ting blir håndtert riktig og jeg liker politikere som tør å ta tak i ting, sjøl om de kanskje blir upopulære. Samtidig bør de ikke ha for stor makt heller.

(SSBs omorganisering har fått stor oppmerksomhet i mediene den siste tida og saka ble en åpen konflikt mellom administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå, Christine Meyer, og finansminister Siv Jensen. Meyer har vært på flere oppvaskmøter hos Jensen, men nektet å møte henne uten advokat. Hun mente seg utsatt for politisk press, mens Jensen på sin side hevdet hun ikke hadde tillit til Meyer. Meyer og Finansdepartementet ble enige om en sluttpakke søndag, og hun gikk dermed av som sjef i SSB).

Hvem synes du fortjener en rød rose?

– Det må være mannen min, fordi at han holder ut med meg.