Polfarer Steffen Dahl fortalte om hvordan han hadde overkommet angst og depresjon mens ungdommen fortalte hvordan det var å være ung i Halsa, da Frivilligsentralen, Ungdomsrådet, MOT og Delta forrige torsdag samarbeidet om en kveld om ungdom og tryggere oppvekst i Halsa.

Representanter fra Halsa ungdomsråd og MOT–ungdommer ved Halsa barne- og ungdomsskole åpnet kvelden med et sprekt innslag om nettopp mobbing og utfrysing og hvordan det er å vokse opp i Halsa kommune. De delte erfaringer om opplevde ting, utestenging og drikkepress. De demonstrerte to ulike eksempler på at man trenger fem positive tilbakemeldinger for å veie opp den ene negative kommentaren.

Et annet eksperiment var at publikum skulle klappe når Camilla Mjønes sa tallet tre, men samtlige i salen klappet sammen med Camilla før ho hadde nådd tre–tallet. Dette for å vise at flesteparten av oss mennesker handler ut fra instinkt, etter hva de andre gjør. De tenker ikke selv, bare gjør det samme som alle andre.

Ungdommene ville at både barn, unge og voksne skal stoppe opp og tenke seg om før de blir med på negative kommentarer og utfrysing av andre, som kan oppleves som mobbing for den det gjelder.

Guri Reiten og Mari Moen Tjørstad tok over ordet etter ungdommene. De presenterte en undersøkelse kalt Ungdata. Undersøkelsen er foretatt i Halsa kommune blant ungdomsskoleelevene i 2016 med 45 deltakere.

Temaområder i undersøkelsen er foreldre og venner, skole og framtid, fritid, helse og trivsel, tobakk og rus, risikoadferd og vold. Resultatet av undersøkelsen viser at Halsa–elevene generelt sett ligger på landsgjennomsnittet.

Men det var nok flere i salen som fikk store øyne når hele 9 prosent av elevene har blitt tilbudt hasj, men kun 2 prosent har brukt hasj blant ungdomsskoleelvene.

Etter at Ungdata–undersøkelsen var ferdig presentert og utfordringene både ungdommene og de voksne i Halsa står over for, var det tid for litt forfriskninger og god prat rundt bordene.

Etter pausen kom Steffen Dahl inn i kinosalen og holdt et forrykende og interessant foredrag med et noe så spennende tema, nemlig Tankemester.

Steffen Dahl introduserer seg selv som polfarer, eventyrer, foredragsholder, forfatter og ikke minst tankemester.

Allerede fra han var liten, var drømmen å bli polfarer, og i voksen alder gikk han alene til både Nordpolen og Sørpolen, noe som er en kraftprøve i seg selv. Etter hjemkomst fikk han en reaksjon i for m av angst, som varte i flere år. Dette var i følge han selv en enda større kraftanstrengelse enn turen til både Nordpolen og Sørpolen til sammen.

Han hadde hele livet hørt en stemme i hodet som fortalte han ting.

Og han demonstrerte for de fremmøtte at alle har faktisk den stemmen i hodet. Det var mange i salen som småhumret når han faktisk fikk fram denne stemmen hos de aller fleste.

Denne stemmen i hodet til Steffen Dahl sa at han ikke var bra nok. At det ikke kom til å gå bra. Men selv om stemmen sa at det ikke gikk bra, så gikk det jo bra likevel. Det var da han bestemte seg for ikke å høre på den stemmen som sa at han ikke fikk til ting, eller at det kom til å skje fæle ting hvis han for eksempel gikk på butikken.

Steffen Dahls genuine råd til andre er å velge å mestre tankene sine, mestre følelser og adferd, tilpasse seg endringer og håndtere motgang. Og det kun med å mestre tankene og ikke høre på stemmen som forteller om hva som kan gå galt.

Med denne oppdagelsen om at hvis han mestrer tankene sine påvirker han både angst og depresjon i positiv retning, har Steffen Dahl kronet seg selv til Tankemester.

Gjennom en praktisk oppgave, der de fremmøtte skulle skrive ned anonymt ting de var bekymra over eller tenkte på, fikk foredragsholderen testet ut stemmen i praksis. For det var mange såre og dype tanker som folk tenker på også blant deltakerne i kinosalen denne torsdagen. Disse lappene ble samlet inn og skal på nyåret, bli utgitt i bokform sammen med 10.000 andre tanker og bekymringer fra foredrag rundt om i hele landet.

Avslutningsbudskapet fra Steffen Dahl til publikum før de gikk hjem i det regntunge høstværet, var at hvis du mestrer tankestrømmene som kommer, så takler du også livets utfordringer bedre.