– Du er en av fem finalister til prisen Årets ildsjel på idrettsgallaen i januar!, røpet toppidrettsutøver og medlem i ildsjeljuryen Aida Dahlen – til en overrumplet, men glad Hilde.

– Gratulerer, du gjør en kjempeinnsats, stemte Bente Engelhardtsen Widding, markedsdirektør i Norges idrettsforbund og prosjektleder for Årets ildsjel, i.

– Kjempeartig å være med videre, smilte finalisten, etter å ha fått både invitasjon til Idrettsgalla, blomster og mange gode ord for sin innsats for Sunndal IL Håndball.

En av fem

Det er mange frivillige ildsjeler rundt om i landet som legger ned en uvurderlig innsats for sine klubber gjennom året. Det kom inn hele 662 nominasjoner til ildsjelprisen i år. Hver idrettskrets fikk i oppgave å gå gjennom forslagene og plukke sin fylkeskandidat. Møre og Romsdal idrettskrets valgte Hilde – som dermed ble en av 19 semifinalister. En egen ildsjeljury bestående av Kjetil André Aamodt (juryleder), Ole Gunnar Solskjær, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Aida Dahlen, Stian Sivertzen, Are Strandli, Heidi Støre og Marit Roland Udnæs valgte så ut de fem finalistene – som skal kjempe om den gjeve prisen Årets ildsjel 2018. Og blant dem er altså Hilde.

– Jeg har vel både håpet og fryktet dette, ler Hilde, etter å ha fått summet seg litt. Hun visste at finalistene skulle overraskes og offentliggjøres denne uka. Helt forberedt var hun likevel ikke.

Gjør en stor innsats

Hilde har aldri vært aktiv håndballspiller sjøl. Men da barna oppdaget gleden i å spille håndball, fulgte hun opp, med stort og ekte engasjement.

– Det blir ikke bredde hvis ikke folk stiller opp, sier hun.

De siste fire-fem åra har hun stått på tidlig og seint for klubben, og for at unge spillere i Sunndal skal ha et godt tilbud. Hun er opptatt av å skape et godt miljø, og har også tatt initiativ til arrangement og aktiviteter ut over de ukentlige treningene.

– Hilde stiller opp der det trengs, når det trengs, sier Svein Tidemann, styreleder i Sunndal IL Håndball. Han var den som foreslo henne som kandidat til prisen. Han sier han er både glad og stolt over at hun nå står igjen som en av fem finalister.

– Hilde står på hele tida. Hun er overalt, har en finger med i alt som skjer. Hun er Sunndal Håndball, rett og slett. For oss er dette helt magisk, smiler han.

Sjøl understreker Hilde på ydmykt vis at det er andre som også har gjort en stor innsats, og som kunne ha vært nominert. Samtidig legger hun ikke skjul på at hun er glad for nominasjonen.

– Jeg har kanskje gjort den jobben som blir lagt mest merke til, så da får jeg bare tåle dette, ler hun, og legger til at det er viktig for håndballen å få slik oppmerksomhet. Det kan i tur gi gode ringvirkninger, tror hun.

Tidligere i år fikk Hilde også Begeistringsprisen for sitt engasjement, pågangsmot, innsatsvilje og involvering. Prisen ble delt ut av Håndballforum Møre. Hun fikk også prisen som Årets ildsjel da den lokale idrettsgallaen i Sunndal ble arrangert i april.

Får Dan Børge på besøk

Folk skal få være med og stemme på de fem finalistene til Årets ildsjelprisen. Det skal avholdes folkeavstemning mellom 15. desember og 5. januar, som vil telle like mye som juryens stemme. Om noen dager får Hilde besøk av selveste Dan Børge Akerø, som skal lage portrett av finalistene. Disse innslagene skal vises på NRK gjennom hele den tida avstemningen pågår. Hilde håper hun skal få ta ham med seg opp i sportshallen for å vise fram noe av aktiviteten som foregår der.

Idrettsgallaen 2018 arrangeres i Hamar OL-Amfi. Hilde gleder seg til å sitte i salen, men medgir at hun er veldig spent.

– Ikke har jeg kjole heller, ler hun.

Skulle Hilde få prisen, betyr det at hun foruten heder og ære kan glede seg over 100.000 blanke kroner som hun kan bruke til å gjøre noe for klubben i sitt hjerte. I tillegg følger det med en diplom og en reise.

Idrettsgallaen er et samarbeid mellom NRK, Norges idrettsforbund og Norsk Tipping, hvor idrettshelter skal hylles for sine fremragende prestasjoner.

– Årets ildsjelprisen gir hele Idretts-Norge muligheten til å vise takknemlighet til alle frivillige bidragsytere. Frivillig innsats er den største og viktigste bærebjelken i vår folkebevegelse og hverdagsheltene fortjener all den oppmerksomhet og anerkjennelse de kan få. Det er rørende å se alle de fantastiske kandidatene til en av Idrettsgallaens viktigste priser; Årets ildsjel, sier idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding.