Det er Dame Loe og Stein Brubæk fra Angvika som i disse dager er utålmodige etter å komme i gang med produksjon av lefser. De har leid de tidligere butikklokalene til Leif Haarberg AS, og har investert rundt en million kroner til innkjøp av nytt utstyr. Noe utstyr har de kjøpet fra Sagbakken lefsebakeri på Istad der eierne ønsker å gi seg. Det foregår i disse dager en omfattende ombygging som skal gi rommelige og moderne lokaler til lefsebakeriet.

Snart i gang

– Vi er litt seint ute i forhold til julehandelen, men håper å være i gang rundt månedsskiftet. Her har vi planer om å produsere ulike typer lefser. Hovedsakelig tynnlefse, men også tjukklefse og potetlefse. Alt med basis i lokale råvarer.

Dame Loe har jobbet flere år ved Heimebakst på Skåla. Nå har han lyst til å bruke erfaringen sin til å starte bakeri sammen med Stein Brubæk. De er begge godt fornøyd med å få leie lokaler midt i Eidsvåg sentrum.

– Det står en del ledige lokaler i kommunesenteret, så vi har også fått andre tilbud både her i Eidsvåg og andre steder. Vi synes lokalene her er best egnet. Når vi er kommet i gang ser vi for oss at vi skal etablere et utsalg i den ene enden av lokalet, sier Brubæk.

Lokalt produsert mat

Han produserer i dag både smør, rømme og ost som han selger gjennom sitt eget gardsmeieri. Kortreist kjøtt står også på menyen. Dette er varer han ser for seg kan selges i kombinasjon med lefser i et kommende utsalg.

– Har dere avtaler med butikkjeder som skal selge lefsene?

– Vi skal levere til Bunnpris og Coop Extra her i Eidsvåg, i tillegg til butikker mellom Ålesund og Trondheim. Vi skal også delta på messer rundt om i distriktet og kommer til å være til stede med lefsene våre på Bondens marked i Trondheim. Det er ikke noe problem å komme inn med lokal produsert mat på kjedebutikker dersom den som driver butikken ønsker å selge slike varer. Dette er det butikkdriveren sjøl som avgjør.

1000 lefser per dag

Bæstes Bakeri tar mål av seg å selge lefser for to millioner kroner allerede det første året. Da må de bake rundt 1000 lefser per dag. De starter med tre ansatte, og har muligheter for å utvide om nødvendig.

– Butikkutsalget er fase to. Her kan vi også ta inn varer fra andre lokale produsenter. Utsalget skal bli et sted der folk få sette seg ned og kose seg med en kopp kaffe og en lefsebit. Dette har vi tro på, sier Brubæk og Loe.