– Kjøpe billig og selge dyrt, det er det det egentlig handler om, i landbruket som i alle andre bedrifter. Det er nettoen vi lever av, og det har ikke nødvendigvis sammenheng med volumet.

Det sier melkebonde og gründer Jan Erik Aasbø Glåmen. Sist torsdag snakket han blant annet om dette med større skala drift og måter å drive tradisjonelt jordbruk bedre uten nødvendigvis å øke produksjonen, med andre ord jakta på bedre drift og marginer. Først holdt han innlegg under en landbrukskonferanse i Trøndelag, i Stadsbygd, og etterpå rakk han akkurat å kjøre til Surnadal for å holde samme innlegg under Surnadal Sparebanks landbrukskonferanse i kulturhuset samme dag.

– Man må ha fokus på kostnader og samtidig prøve å gjøre de riktige tingene enda bedre, mer i pakt med dyrene, slik at en får mest mulig igjen for den tida og de pengene man legger i dette. Det handler om marginer, sier han.

Eller sagt på en annen måte:

– Jeg hørte en som sa det slik og syntes dette var veldig godt sagt; Som gardbruker er du dirigent i ditt eget orkester, og timingen i symfonien bestemmer om det som kommer ut blir bråk eller fin musikk.

Tok de rette valgene

Aasbø Glåmen påpeker at vi har gode forhold og forutsetninger for å drive et godt landbruk i Norge, men at vi godt kan ta lærdom av andre land til å drive bedre og billigere.

Sjøl er han storskala gardsentreprenør i Halsa. For et par år siden satset han friskt da han bygget nytt fjøs på 2300 kvadratmeter for nærmere ti millioner kroner. Melkekvoten er på 900 000 liter, og han er glad for å se at drifta nå går så det suser.

– Jeg har produsert mer enn både det som er kvoten og det som var tenkt, så det siste halvåret har jeg faktisk måttet begrense produksjonen. Jeg hadde for mange dyr og for stor produksjon, forteller han.

Det at han ikke har noe som helst slags problem med å levere 900 000 liter melk og vel så det, gir han en bekreftelse på at han har gjort mye riktig.

– Det viser at jeg tok de rette valgene, og at de tanker og forventninger jeg hadde omkring dette med å bygge nytt og større fjøs stemte. Og det er jo artig.

Helhetlig regulering

I tillegg til gardsdrifta har han også mange andre jern i ilden, blant annet arbeider han med å anlegge Halsa handels– og servicepark i det gamle steinbruddet i Stavråa. Prosjektet er nå er inne i en ny reguleringsprosess.

– Hittil har dette vært to ulike planer, der halve er godkjent, mens den andre halvdelen er ikke godt nok regulert enda. Nå samles alt i en helhetlig reguleringsplan, forteller han.

Halsa handels- og servicepark er tegnet av Snøhetta arkitekter og det som hittil bare har vært et sår i landskapet skal nå bli areal som kommer både yrkessjåfører, turister, kommunens innbyggere, lokalt næringsliv og kommunen generelt til gode.

Parken skal etter plana inneholde både truckstopp/døgnhvileplass, godsterminal, bensinstasjon, restaurant, motell, bobilplass, butikk og annet næringsareal, for å nevne noe.

Parkplanene har vakt oppmerksomhet og interessen for prosjektet er naturlig nok stor, både hos næringslivet, investorer og andre.