Kofter, kjoler, gensere, luer og votter. Duker og brikker. Strikket, heklet og sydd. Broderi, klær med trykk, lys og lykter med decoupage, «mobilparkering», søte pikekyss, ramsløk-salt, lefser, smultringer og pølser, håndlagde såper og grobladsalve.

Tradisjon, kvalitet og skaperglede.

Borgstua er klar for førjulstid.

Det var i november i fjor husflidslaget åpnet Julehuset i Borgstua for første gang. Det ble fullklaff. I ukene før jul var det mange som tok turen innom for å handle kortreiste, unike og håndlagde produkter.

Nå vil laget gjenta suksessen – og holder åpent hver torsdag, fredag, lørdag og søndag fram til jul.

– Vi håper folk vil ta turen innom for å se hvor mye fint folk i Sunndal lager, sier Elin Torve Nisja, leder i laget.

– Her er det koselig atmosfære og mange gode julegavetips, lover hun, og kaster et blikk på alt det som er å finne i den koselige stua. I vinduet lyser julestjerna, fra vedovnen sprer det seg en lun varme, og bord, hyller og vinduskarmer bugner av fine produkter. Det er 29 utstillere som deltar i år. De aller fleste er medlemmer i laget.

Husflid kan være så mangt. Marit Engen ble med på Julehuset i fjor, litt tilfeldig, og er tilbake i år. Hun selger sin egen helseserie, med produkter hun har utviklet selv, og som bare inneholder naturlige ingredienser: Her er tinkturer med chaga, rosenrot og johannesurt, her er svenskedråper etter oppskrift fra Maria Treben, her er smørbar deodorant og økologiske hudkremer.

– Og favoritten, grobladsalve, smiler hun. Salven har en kjølende effekt, og kan brukes både som dagkrem, nattkrem og blant annet mot rødhet i ansiktet, uren hud – og på insektstikk.

En del av ingrediensene i produktene finner Marit selv ute i naturen, blant annet heime i Øksendal.

Det blir også mulig å kjøpe produkter fra Gårdsslakteriet Sylte i Borgstua i tida fram mot jul – som grovpølse og julesylte.

Inger Johanne Gravem selger tynnlefse, tjukklefse, smultringer og potetkake.

Det er også planer om å få til baking i Borgstua med Gravem fredag 1. desember, forteller Nisja.