Nils Uniq får nå ta del i eget behandlingsopplegg for å kunne fungere godt i samfunnet. Sunndal kommune tar i bruk Recovery som metode i rus- og psykiatriomsorgen. Kommunen får skryt for sin breie tilnærming til behandlingsmetoden.

Legge fortida bak seg

I 1995 gikk Nils Uniq på en smell. Han opplevde en opprivende krise i livet, noe som førte ham ut i rusavhengighet og en psykisk ustabil tilværelse. Ifølge Uniq er diagnosen hans vanskelig å stille. Han føler han fungerer bra i hverdagen i dag og er glad for at han i større grad enn før skal få være med å bestemme hvordan han best kan få hjelp til å få det enda bedre med seg selv og omgivelsene rundt. Recovery, mener han, er noe som burde vært innført som metode for lenge siden.

– Det handler litt om å legge fortida bak seg å trene hjernen til å tenke rasjonelt, sier Nils Uniq.

Sunndal kommune har rullert sin plan for psykisk helsevern. Der kommer det fram at å ta i bruk Recovery som metode for behandling er rette veg å gå for å optimalisere rus- og psykiatritjenesten opp mot lov om brukermedvirkning og samhandlingsreform. En rekke kommuner har allerede innført det med godt resultat, deriblant Sandnes kommune som har brukt Recovery lengst. Helsetjenestemottakere har nå rett til å være med å bestemme i spørsmål som omhandler egen behandling og samhandlingsreformen legger opp til en samordnet helsetjeneste på tvers av fagfelt. Pasienten gis ansvar for egen helse og egen bedring og de ulike etatene må samarbeide tettere for å gjøre behandlinga mer sømløs.

– NAV er involvert fordi vi kommer i kontakt med brukerne når de sliter psykisk og økonomisk og trenger hjelp, sier Siw H. Teksum hos Nav i Sunndal.

Recovery som betyr restitusjon eller bedring er blitt navnet på en behandlingsform innen rus og psykiatrihelsetjenesten som involverer den som sliter og gir ham eller henne ansvar for å bidra til egen bedring. Dette ut fra en erkjennelse av at pasienter ofte kjenner og forstår hva som skal til for at de skal ha det bedre. Recovery ble utviklet som metode etter fortellinger fra en rekke pasienter med psykiske diagnoser om hvordan de har overvunnet sine problemer, og kanskje ikke blitt helt symptomfri, men har lært seg å fungere bra i samfunnet med diagnosen.

– Det handler om å se hele mennesket, og så må vi tåle å se at brukerne av og til tar ukloke valg, sier Trond Asmussen i Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA).

Pasienten får ansvar

Sunndal kommune mottar 600.000 kroner fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal for å ta i bruk Recovery som metode i rus og psykiatritjenesten. Pengene skal brukes til å kurse ansatte, sikre samhandling mellom de ulike helsetjenestene og etatene og sikre tjenestemottakerne en bedre hverdag. De ansatte i helsetjenesten blir mer en veileder enn en behandler og den kliniske psykiatrien med stort fokus på sykdom og medisinering byttes ut med brukermedvirkning og mestringsfokus.

– Brukeren skal stake ut kursen og ta ansvar, sier Mariann Meisal i Sunndal kommune.

Kommunen får skryt

Når kommunen nå omfavner Recovery gjør den det på brei front. For å gjøre brukere, ansatte og helseledelse kjent med metoden inviterte de alle til en felles fagdag. Det er viktig for NAV og Sunndal kommune at alle får den samme informasjonen og det samme grunnlaget for å forstå hva overgangen innebærer. For dette får kommunen skryt.

– Jeg må gi kommune honnør for å satse stort og bredt når de samler alle berørte til denne fagdagen, sier Irene Wormdahl i NAPHA.