Det var i september meldingen kom om at mottaket i Sunndal skulle legges ned med virkning fra 31. januar neste år. I kommunestyremøtet onsdag tegnet personalsjef i kommunen, Ildri Solbakk, et bilde av en omfattende og krevende prosess som har fulgt i kjølvannet av meldingen fra UDI. Solbakk understreker at det har vært viktig å bruke tid, for å sikre en god prosess.

– Jeg vil berømme de tillitsvalgte for å ha vært med i en konstruktiv dialog i denne prosessen. Det er første gang Sunndal kommune har vært i en så stor nedbemanningsprosess, og vi har vært opptatt av å sikre en god kvalitet. Veldig mange ansatte er berørt, sier hun.

Ifølge personalsjefen er det snakk om i overkant av 40 overtallige – i innvandrertjenesten, grunnskoletjenesten, barnehagetjenesten og eiendomstjenesten. Hun forteller at det er gjennomført en rekke drøftingsmøter i henhold til arbeidsmiljøloven § 15-1 med ansatte, 86-87 møter, sier hun. Årsaka til omfanget er at flere er berørt i prosessen, sjøl om ikke alle til slutt vil være blant de overtallige.

Liste over overtallige

Det har vært vektlagt å komme fram til og definere utvalgskretser og utvalgskriterier som skal ligge til grunn for utvelgelsen av de overtallige. Arbeidsmiljøloven sier at når en virksomhet legges ned, er hele virksomheten i utgangspunktet utvalgskrets. Imidlertid kan kretsen begrenses på bakgrunn av rettspraksis. Kommunen har valgt å se på stillingenes innhold, og hvorvidt de kan sammenlignes. For eksempel lar det seg gjøre innen skole og barnehage.

Ut fra dise kretsene og kriteriene kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold, er nå de overtallige utpekt, og kommunen sitter igjen med en liste med navn på de overtallige.

– Vi har kalt inn tillitsvalgte for å informere om hvem som er utpekt, og ut fra hvilke kriterier og med hvilken begrunnelse, for å synliggjøre hva vi har vektlagt i prosessen, sier Solbakk. Hun legger til at det trolig vil være ansatte som ikke vil være enig i utvelgelsen, og at det derfor er viktig å kunne grunngi hvordan utvelgelsen er gjort.

Får tilbud om ny jobb

Kommunen har også en annen liste: over ledige kommunale stillinger. I henhold til arbeidsmiljøloven har kommunen plikt til å se om det er mulig å finne annet passende arbeid til de som er overtallige. Siden august har en valgt å ikke besette ledige stillinger der det har vært mulig, og dermed har kommunen nå rundt tjue ledige stillinger å ta av. De fleste er imidlertid innen pleie- og omsorgstjenesten og vil kreve spesiell kompetanse som mange av de overtallige ikke har.

– Men vi har også andre ledige stillinger, sier Solbakk.

For å få tilbud om en ledig stilling, er det tilstrekkelig at vedkommende er kvalifisert, forklarer personalsjefen. Dersom flere er kvalifiserte, vil ansiennitet være avgjørende. Den som har lengst ansiennitet får tilbud først. Hun legger til at noen vil få tilbud om en stilling som har et annet innhold enn det de har per i dag.

– Dette har vært en grundig prosess hvor alle tjenesteledere har vært involvert for å vurdere kvalifikasjonskravene for alle de ledige stillingene. Vi ønsker å strekke oss så langt vi kan, men har ikke noe krav til oss om å opprette nye stillinger, sier Solbakk.

Tirsdag denne uka ble det gjennomført møter med en del ansatte som er definert som overtallige, hvor de ble tilbudt annet arbeid i kommunen. De hadde frist til onsdag med å takke ja eller nei til tilbudet.

– Nå vil vi sammen med tjenestelederne ta en fot i bakken for å se hvem som har takket ja og nei, og hvis noen har takket nei, vil nestemann på lista få tilbudet, sier personalsjefen.

De som takker nei, kan risikere å bli oppsagt.

– Målet er å gå ut med de første oppsigelsene torsdag.

Solbakk opplyser også at de som nå sies opp, vil få fortrinnsrett i ett år på ledige stillinger som utlyses i kommunen, som de er kvalifiserte til. Det samme gjelder for vikariater som lyses ut.

– Vi har per i dag seks-sju vikariat som vi kan tilby de som blir oppsagt. Vi vil fortløpende vurdere vikariater og tilby disse til de overtallige som er kvalifisert til å gå inn i disse vikariatene.

Krevende og vanskelig

– Kommunen har gjort en grundig jobb sammen med de tillitsvalgte for å finne løsninger på dette, sier rådmann Randi Dyrnes.

– Dette har vært et nytt arbeid for oss, og vi har hatt behov for å bruke tid og ha diskusjoner med de tillitsvalgte for å finne de riktige løsningene i henhold til lovverk og avtaleverk. Det finnes ikke løsninger for alle, det ender med nedbemanning. Prosessen har vært krevende og vanskelig, medgir rådmannen, og legger til at det sjølsagt er mest krevende og vanskelig for dem som nå blir overtallige. Solbakk legger til at det nå er viktig å få en avslutning på den krevende prosessen. Hun oppfordrer ansatte om å støtte hverandre og ta vare på hverandre nå i denne tida. Ordfører Ståle Refstie ga også fra talerstolen i kommunestyret onsdag uttrykk for at han stiller seg bak denne oppfordringen, og at han tenker mye på dem som nå mister jobbene sine i kommunen.

Bakgrunnen for at UDI sier opp mottaksplasser, er at det kommer få asylsøkere til Norge.