Ordfører Rolf Jonas Hurlen er leder i stiftelsen som har hatt ansvaret for gården etter åpningen i 2011. Før han trådte tilbake som inhabil i formannskapets debatt orienterte han om situasjonen for gjestegården som Fred Kavli brukte millioner av kroner å bygge opp. Det har vært svært vanskelig å få til en økonomisk bærekraftig drift ved gården som lenge sto tom etter at vertskapet Olise og Bjørn Alexander Cameron bestemte seg for å gi seg.

Hurlen orienterte politikerne om dialogen med Kavli Foundation stiftelsen i California og med familien til Kavli.

Drifta ved gjestegården har gått med underskudd i alle år, og det er enighet om at dersom det skal bli lønnsom drift må antallet overnattingsrom utvides.

– Det er ikke opplagt at vi får godkjent disse endringene, sa Hurlen før han overlot styringen av debatten til varaordfører Edmund Morewood.

Debatten ble kort. Politikerne ser nødvendigheten av å få gjennomført endringene før pengene som er satt av til å vedlikeholde gården tar slutt. Nikolai Finset har det siste året leid gjestegården for å ta imot ulike arrangement. Han får tilbud om leie av kjøkken og selskapslokaler på Kavli Moen, til ulike arrangement og selskap fram til 1. juni 2018. Dette i påvente av nærmere avklaring om framtidig organisering og videre drift.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt. Den er slik: Nesset kommune er positiv til at Stiftelsen Kavli Foundation overtar Kavli Moen stiftelsen.

Styret i Kavli Moen stiftelsen ønsker å avvikle Kavli Moen stiftelse og overføre eiendelene til Kavli Foundation stiftelsen. Styret i Kavli Moen stiftelsen har i flere år arbeidet for en bærekraftig og lønnsom drift av Kavli Moen. Ulike løsninger har vært vurdert uten å ha lykkes, og den økonomiske situasjonen til stiftelsen er krevende. For å sikre den videre driften og utviklingen av Kavli Moen gård ser styret ingen annen mulighet. Det er et vilkår at formålet med Kavli Moen stiftelsen skal videreføres så langt som mulig som følge av den nye organiseringen.

I henhold til § 49 i lov om stiftelser skal det innhentes uttalelse fra offentlige myndigheter før Stiftelsestilsynet foretar omdanning av selskapet.

Viser ellers til vedlegg datert 14.11.17 om bakgrunnen for omdanningen fra styreleder i Kavli Moen stiftelsen.

Vurdering

Rådmannen er positiv til at Stiftelsen Kavli Foundation overtar Kavli Moen stiftelsen. Det viktigste for kommunen er at det blir framtidig bosetting, og drift innen landbruk og turisme på Kavli Moen gård. Ved en eventuell overtakelse av landbrukseiendommen til ny eier kreves det konsesjon. Denne uttalelsen er ikke vurdert i henhold til konsesjonsloven.