En mann i 30-åra er i Nordmøre tingrett dømt til betinget fengsel for å ha kastet sin daværende samboer i veggen, satt seg over henne og presset kneet sitt mot brystet hennes og tatt kvelertak rundt halsen hennes med begge hendene. Det var under en ferietur i utlandet i september 2015 det skjedde. Mannen var beruset og hadde gått og lagt seg, da han ble vekket og gikk til angrep på kvinna. Hun greide ikke å komme seg løs fra mannens grep, og andre som var til stede måtte dra mannen bort fra henne.

I tingretten nylig erkjente mannen seg skyldig i vold mot sin tidligere samboer. Han forklarte at han ikke har noen erindring om det som skjedde på ferieturen for to år siden, og at han trodde han hadde hatt et mareritt da han våknet dagen etter.

Kvinna forklarte at mannen holdt et så hardt grep rundt halsen hennes at hun kjente at det prikket og at hun ble svimmel og kvalm. Hun var livredd og trodde hun skulle dø. Etterpå gjemte hun seg i naboleiligheten, mens hun hørte at mannen raserte leiligheten de bodde i, og ropte navnet hennes.

Retten la ved utmåling av straffen i skjerpende retning vekt på at voldsanvendelsen var smertefull for kvinna, og svært skremmende.

– Tiltalte var sint og aggressiv både fysisk og verbalt. Hun var livredd og trodde hun skulle dø. Det er også skjerpende at volden ble utøvd fra en person som sto fornærmede nær, heter det i dommen, som også peker på at hun ikke hadde noen mulighet for å komme seg løs fra grepet, og at tiltalte måtte dras vekk fra henne.

– Situasjonen var åpenbart svært farlig. Fornærmede ga uttrykk for at det ville gått galt dersom ingen hadde grepet inn.

I formildende retning ble det vektlagt at mannen har erkjent straffskyld. Han har også beklaget overfor sin tidligere samboer det som skjedde.

I utgangspunktet kvalifiserer overtredelsen til fengsel i 60 dager. Det har imidlertid gått over to år siden hendelsen fant sted. Årsaken til at det har gått så lang tid er dels av kvinna ikke ønsket å anmelde forholdet og at det gikk lang tid før politiet fikk kjennskap om saka. På denne bakgrunnen kom retten til at strafen skulle gjøres fullt ut betinget. Mannen ble dømt til betinget fengsel i 60 dager, med en prøvetid på to år. Han må i tillegg betale 5000 kroner i saksomkostninger.

Mannen var også tiltalt i tingretten for å i mars 2017 ha tatt kvelertak på en annen mann i Rindal, etter at det hadde oppstått håndgemeng mellom dem på en fest. Han erkjente seg imidlertid ikke skyldig i dette, og retten frifant mannen, etter å ha kommet til at det forelå rimelig og fornuftig tvil om hendelsen.