Tillit hos ansatte, inkludering av pårørende og samarbeid med spesialisthelsetjenesten ble vektlagt da juryen fredag pekte ut Sykehjemsetaten i Oslo kommune til årets vinner av Etikkprisen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høye delte ut prisen sammen med nestleder i KS, Mette Gundersen. Han pekte blant annet på at sykehjemsetaten i Oslo kan vise til et svært solid og langvarig systematisk etikkarbeid, og at etaten har hatt klinisk etikk-komité siden 2006. Juryen trakk fram at komitéen nyter stor tillit hos de ansatte og at den får stadig flere saker.

- Innovativt og kreativt

Surnadal kommune var blant de nominerte til prisen, og fikk hederlig omtale.

Dette er begrunnelsen for nominasjonen:

Surnadal kommune kan vise til innovativt og kreativt etikkarbeid i prosjektet «Samarbeid på siste vakt». De viser at fagutvikling og etikkarbeid henger naturlig sammen og har spennende samarbeid med andre kompetansemiljøer i kommunen (Kirken i Rindal og Surnadal) for å legge til rette for at kulturelle og åndelige behov blir ivaretatt.

Juryen berømmer at kommunene har løftet dette området innen helhetlig omsorg. Juryen vil framheve at kommunene kobler etikkarbeidet opp mot pasientforløp i hjemmet. og brukermedvirkning gjennom å etablere samvalg (“shared decision making”).

Juryen merker seg positivt at sjekklistene som hører til forløpet nå er utvidet til også å inkludere etiske spørsmål. Juryen synes det er spennende at endringer i de ansattes holdninger og kompetanse er fulgt opp gjennom spørreundersøkelser, og at det blir forsket på prosjektet, slik at andre kommuner kan lære av arbeidet. Juryen gleder seg over at brukerorganisasjoner og publikum inkluderes gjennom åpne folkemøter og fagdager.

Juryen mener kommunen oppfyller alle kriteriene, og er en god kandidat til Etikkprisen 2017.

Systematisk etikkarbeid

Etikkprisen skal gå til en kommune som gjennom systematisk etikkarbeid styrker den etiske kompetansen hos ledere og medarbeidere, bidrar til økt opplevelse av verdighet og integritet hos brukerne av tjenestene, og har etisk refleksjon som del av det ordinære kvalitets- og fagutviklingsarbeidet i tjenestene. Sykehjemsetaten i Oslo kommune er en verdig vinner av prisen, sier koordinator for etikkarbeidet i KS, Christine Haga Sørlie.

Etikkprisen deles ut av prosjektet «Samarbeid om etisk kompetanseheving».