Det er uro i Nesset Arbeiderparti etter forrige ukes medlemsmøte der det ble stemt over deponiplanene for farlig avfall på Raudsand. 21 medlemmer sa nei, tre medlemmer ønsker å vente med avgjørelsen fram til reguleringsplanen for området legges fram for kommunestyret. Blant dem som ønsket utsettelse er gruppeleder Toril Melheim Strand og Mellvin Steinsvoll.

– Kan ikke være med på dette

Irene Glærum er det ene styremedlemmet som nå har meldt seg ut av Nesset Arbeiderparti. Hun har lang fartstid i lokalpartiet, og har vært både leder og sekretær.

Glærum sier hun rett og slett ikke kan være med på det som skjedde i medlemsmøtet.

– Det er så mye desinformasjon og krisemaksimering rundt deponisaken. Jeg føler deler av styret tar avgjørelse på vegne av hele styret. Det godtar jeg ikke. Her er det seriøse aktører som vil se på mulighetene for å opprette arbeidsplasser i Nesset. De fortjener i det minste å bli tatt alvorlig. Heller ikke jeg ønsker et deponi for farlig avfall velkommen dersom det viser seg at det kan være farlig for oss som bor her. Det vet vi for lite om ennå, sier Glærum.

Mobiliserte

Etter at det ble kjent at Nesset Arbeiderparti skulle ta stilling til deponisaken i et medlemsmøte denne uka, har Driva fått bekreftet at det meldte seg inn 16 nye og tidligere medlemmer i partiet i dagene før møtet. Gruppeleder Toril Melheim Strand sier hun er glad for at partiet får nye medlemmer, men sier hun håper medlemmene tar totalansvar og engasjerer seg også i andre saker enn deponisaken.

– Vi har mange andre saker som også krever engasjement.

– Skyldes nyinnmeldingene ønsket om å få et størst mulig flertall for et nei til et nasjonalt deponi for farlig avfall på Raudsand?

– Ja, det er grunn til å tro det, sier gruppelederen som var partiets ordførerkandidat ved kommunevalget i 2015.

Toril Melheim Strand mener det blir feil å si at møtet ble kuppet. I så fall ble det gjort på lovlig vis da alle som stemte er registrerte medlemmer.

– Føler du med resultatet av torsdagens medlemsmøte at kommunestyregruppa er låst når reguleringsplanen for deponiområdet på Raudsand legges fram for kommunestyret til våren?

– Skulle vi stemt over saka i dag, ville vi nok vært låst av vedtaket i medlemsmøtet. Vedtaket kom for tidlig, så vi må behandle sake på nytt før kommunestyret sin behandling. Folk hadde ikke fått tid til å sette seg inn i konsekvensanalysen før møtet. Det ble snakket om å sette vilkår, og det er helt klart at radioaktivt avfall vil være utelukket.

Kan bli liggende åpne

Melheim Strand sier det på medlemsmøtet ble snakket om de åpne deponiene som fortsatt er på Raudsand. Hun har forståelse for at mange er skeptiske også til ny deponivirksomhet med den historia området på Raudsand har.

– Det verste som kan skje med de åpne deponiene er at de blir liggende der uten at det blir gjort noe for å rydde opp og dekke til sårene i terrenget. Det kan bli resultatet med de kravene som nå foreligger – og en fortsatt uavklart situasjon om hvem som skal betale for opprydningen.

Reagerer på prosessen

Ap-veteran og kommunestyremedlem Mellvin Steinsvoll beklager at han sjøl ikke fikk mulighet til å delta på medlemsmøtet. Han sier folk må få mene det de vil om deponiplanene, men som organisasjonsmann reagerer han sterkt på en prosess som endte med at to styremedlemmer har meldt seg ut. Sjøl er han ikke klar til å ta endelig standpunkt til deponiplanene før han har fått lest konsekvensutredningen og sett høringsuttalelsene på reguleringsplanen for området.

– Vi har et problem når to styremedlemmer har funnet det nødvendig å melde seg ut etter vedtaket på medlemsmøtet. Dette må ledelsen i partiet rydde opp i.

Heller ikke Steinsvoll er i tvil om at de mange nye innmeldingene skyldes et ønske om å få et størst mulig flertall mot deponi på medlemsmøtet. Også han ønsker nye medlemmer velkommen, men mener det ligger en del forutinntatte holdninger til grunn i deponisaken. Steinsvoll synes det er synd at folk blander sammen det som tidligere har skjedd i gruva, i dagdeponiene som ligger der - og det eventuelt framtidige deponiet i fjellhallene.

– Her må det skilles mellom snørr og bart, sier Steinsvoll.

Grei diskusjon

Leder Tor Steinar Lien i Nesset Arbeiderparti sier det var rundt 30 medlemmer til stede på torsdagens medlemsmøte. Ikke alle var stemmeberettiget.

– Vi ønsket å vente med medlemsmøtet til etter at konsekvensanalysen var presentert. Den ble som kjent presentert på et folkemøte i Nessethallen i forrige uke. Medlemmene ble først spurt om de ønsket avstemning på møtet. Et stort flertall ønsker det. Det ble framsatt et utsettelsesforslag der tre medlemmer stemte for utsettelse, 21 stemte nei til deponiplanene som Bergmesteren AS har presentert.

Lien mener det ble en grei diskusjon på medlemsmøtet der frykten for forurensing til sjø og land, og frykt for negative konsekvenser for turistnæringa og landbruk var viktige argumenter.

Han sier deponisaken er en vanskelig sak både for partiet og for ham som lokallagsleder.