- Vi vil gi turistene muligheten til å ta del i lokale mattradisjoner og kulturhistorie når de besøker høye fjell og fjord i vårt fylke, sier mat- og reiselivskontakt Aud Lindset Drågen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Fem utvalgte bedrifter skal vise reiseglade besøkende på verdens største matmesse, Grüne Woche i Berlin, kjøkkenveien til Møre og Romsdal. Med god mat skal de peke på de mange natur og kulturopplevelsene Møre og Romsdal kan by på. Trollstigen, Geiranger og Atlanterhavsvegen trekker allerede mange til området.

Fra holmen til setra

Møre og Romsdal har alltid hatt mange fiskerbønder og man har vært vant til å høste av naturen fra sjø til fjell. Deltagerne til årets messe i Berlin bærer denne arven med seg, samtidig som de er åpne for å bruke råvarene på nye måter.

- Dette er produsenter og opplevelsesbedrifter som er glødende interessert i det de driver med. De har stor kunnskap på sine felt og de gleder seg veldig til å dele sin kunnskap på Grüne Woche, sier Lindset Drågen.

Med førsteklasses røkelaks fra Drågen Smokehouse og sjømatspesialist Magnus Bergseth fra Kami Skotholmen blir den norske kystkulturen vist frem med høy kunnskap om tilberedning og foredling av fantastiske råvarer fra havet. Brubekken Gardsmeieri tar smaksløkene med til seters og byr på smaksprøver fra tradisjonell budeietradisjon og seterkultur, som rømme, smør og gode oster.

Romsdalsgårdene er seks gjestegårder som legger vekt på god mat og drikke, overnatting, kulturformidling og opplevelser i storslått natur. Smia Fiskerestaurant og Mætt & Go Landhandleri og Eteri tilbyr tradisjonelle råvarer tilberedt på moderne vis, inspirert av mors og bestemors kjøkken.

Tradisjon og natur

- Tanken bak deltagelsen på verdens største matmesse i Berlin er å selge merkevaren Norge til reiselivet ved å vise de gode smakene relatert til naturopplevelsene og kulturen som mange kommer til Norge for å oppleve. Slik blir også de som driver med mat koblet sammen med dem som tilbyr opplevelser, og de kan hjelpe hverandre til å videreutvikle dette nasjonalt, regionalt og lokalt.

- Deltagerne får en felles opplevelse og kjennskap og samarbeid blir til.

- Det er fint å ta med ut lokale produsenter og folk fra serveringssteder av lokalmat så de kan få vise seg frem for et større marked, sier Aud Lindset Drågen.

De fem deltakerne fra Møre og Romsdal vil sammen med resten av Fjord Norge som består av fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland være en del av Norges stand på Grüne Woche i Berlin.

I tillegg skal Norges stand på Grüne Woche benytte produkter fra følgende produsenter fra Møre og Romsdal:

Melchiorgarden, Geiranger Bryggeri, Tingvollost, Derinngarden, North Sea Salt Works, Mosbøen Gård og Gode Greier.

Deltagere fra Møre og Romsdal:

Kami Skotholmen, Brubekken Gardsmeieri, Drågen Smokehouse, Romsdalsgårdene, Smia Fiskerestaurant og Mætt og Go Eteri og Landhandleri

Brubekken Gardsmeieri

Hos Brubekken Gardsmeieri fra Nordmøre møter tyskerne tradisjonell budeietradisjon og seterkultur.

Dette er både opplevelser, natur og bærekraft, noe det tyske markedet er opptatt av. Seterprodukter er rene og tradisjonelle og gir en smak av vill natur og lang tradisjon for å ta vare på melken ved å produsere smør og ost.  Her kan man både smake på produktene og overnatte på setra for å få del i livet på der på en spennende måte.

Brubekken leverer rømme, smør, hvitost, geitost, pultost, gammelost, kjøtt av kje, spekepølse av geit, fjordfe og sia Trønder.

Drågen Smokehouse

Historien om Drågen Smokehouse begynte sommeren 2009. Petter Aune som hadde vært på fiske i hele sitt voksne liv, gikk i land. Han kjøpte en brygge på Drågen ved Bud og startet med foredling av laks og ørret.

- Jeg ville lage en skikkelig god røykelaks av høy kvalitet. Uten å ta noen snarveier. Hvis fisken skal få den rette smaken og konsistensen, så tar det tid. Dette er et håndverk som vi er stolt av og bruker bare lokale, rene og naturlige ingredienser. Vår belønning er førsteklasses kvalitet, sier Petter Aune.

Han setter sin ære i å lage den beste røkelaksen. Alt gjøres på gamlemåten. Fisken røykes med nyplukkede einer og her tar det den tiden det tar å lage skikkelig, god røykelaks. Drågen Smokehouse er også økologisk godkjent.

Smia Fiskerestaurant og Mætt & Og Eteri og Landhandleri

Smia Fiskerestaurant har allerede gjort seg gjeldende som et kjøkken som serverer mat med høy kvalitet og god smak. Her får man god, norsk mat og inspirasjonen kommer fra mors og bestemors kjøkken.

- Vi serverer god norsk mat. Inspirasjonen er hentet fra mors og bestemors kjøkken.

Smakene er rene og tydelige. Vi bruker aldri mer enn 4 ingredienser i sausene. Kun salt, pepper, sukker og syre som smaksforsterkere.”

I nærheten ligger også Mætt & Go Eteri og Landhandleri som åpnet i 2016.

Stian og Olav som driver stedet vil jobbe som kokker på Norge sin stand på Grüne Woche.

Kami Skotholmen

På en holme, helt i sjøkanten,  et godt «steinkast» fra Fosnavåg i nærheten av Ålesund, ligger det en helt spesiell sjømatrestaurant. I en sjøbu fra 1849 som har vært sildemottak og salteri serveres den beste og ferskeste sjømaten du kan tenke deg.

Her er det fokus på lokale råvarer, helst fra sjøen og storhavet like utenfor.

Kjøkkensjef, Magnus Bergseth, vil arbeide som kokk på Fjord Norge standen.

Romsdalsgårdene

Romsdalsgårdene er et glimrende eksempel på aktører som går sammen for å profilere seg. Landbruksbasert reiseliv brer om seg, og det er ofte lettere å få oppmerksomhet dersom man gjør noe samlet. På en av Romsdalsgårdene som alle er gårder kan veifarende få både overnatting og gode opplevelser i form av god mat, drikke og aktiviteter. Alt i storslagen natur. Som perler på en snor ligger de alle i Rauma kommune.

Dette er gårder i ordinær drift og for mange kan det være en opplevelse i seg selv. Nærhet til naturen og gode råvarer gir gode matopplevelser fra det norske tradisjonskjøkkenet.  Flere av gårdene tilbyr også aktiviteter på gården og i naturen rundt. Her er det blant annet fjellguiding, hagevandring, fjordfiske, vinsmaking, gårdsbutikk, gardsdrift og laksefiske.

Faktaboks Internasjonal Grüne Woche

• Internasjonale Grüne Woche 2018 (IGW) arrangeres i Berlin mellom 19. – 28. januar. Dette er 83. gang messen arrangeres. IGW er en av verdens største messer for mat, gartneri og landbruk.

• På nasjonale stands presenteres matkulturer fra nærmere 60 land. Totalt deltar over 1,600 utstillere med over 100,000 produkter fra hele verden. Det ventes rundt 450 000 besøkende.

• Norge deltar på messen for 31. gang i 2018.

• I 2018 vil det være rundt 60 utstillere fra tre regioner i Norge. Fjord Norge, Trøndelag og FjellNorge representerer i år norsk matkultur og reiseliv i Berlin.

• Regionene har utarbeidet egne menyer og vil servere lokale delikatesser og smaksprøver til matinteresserte fra hele verden.

• Innovasjon Norge, i samarbeid med den norske ambassaden i Berlin er ansvarlig for den norske deltakelsen under IGW, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

• Den norske deltakelsen på Grüne Woche skal bygge Norge som mat- og reiselivsnasjon. Målet er å styrke regional matkultur gjennom nettverksbygging, innovasjon og produktutvikling