– Nå skulle jeg gjerne hatt med meg ei bjelle og ei katt, sa Jonny Meland (Ap) da han entret talerstolen, med henvisning til fabelen om musene som ikke blir enige om hvem som skal henge bjella rundt halsen på katta.

Meland tordnet om at den nye økonomiske virkeligheten for Sunndal er en konsekvens av den politikken som føres sentralt. Sunndal taper blant annet 13,4 millioner kroner i år, bare på redusert eiendomsskatt for kraftverk.

– Og det kommer mer, la han til.

– Så vil de borgerlige her i salen bare overse det og ta det fra fond! Ingen kan leve av slik politikk; å ta det fra sparegrisen og sette det inn i drift.

– Billig politikk

Partifelle og gruppeleder Lusie Gjersvoll ga også uttrykk for at det smerter å gå inn for ett barnehageopptak årlig framfor to, som i dag.

– Jeg har også lyst til å ha to barnehageopptak, men vi kan ikke det, og jeg synes det er merkelig at det er opposisjonen som ikke vil være med og ta ansvar. Det opprører meg, faktisk. Her har vi snudd på kronene og prøvd å være ansvarlige, understreket hun.

Synnøve Helland (Sp) gikk enda lengre fra talerstolen.

– Jeg synes det er billig politikk! At det skal stå i avisa nå at de borgerlige har råd til to barnehageopptak, mens vi sier nei til det. Ærlig talt. Føre var, ansvarlighet, det er god politikk. Jeg har heller ikke lyst til å si nei til to opptak, men tar ansvar for den økonomiske situasjonen kommunen er i.

Erling Outzen (SV) gjentok flere ganger hvilke parti som har ansvaret når for eksempel småbarnsfamilier nå må betale mer for plass i barnehage og SFO.

– Vi kan ikke trylle bort de nye økonomiske realitetene, og vi kan ikke bruke ubegrensa med fondsmidler. Husk hvem som stramma skrustikka, understreket han.

Erling Rød (Frp) repliserte at han tror det er godt ment, det de fire partiene driver med. Han undret seg også over at de rødgrønne hevdet å ha funnet penger til inndekning for sine forslag, og mente det ikke finnes noen Sareptas krukke i Sunndal. Noe som fikk Outzen til å kommentere at borgerlig side så ut til å mene disposisjonsfondet er en slik utømmelig krukke.

Det var Steinar Husby (V) som på vegne av H, KrF og V la fram forslaget om å opprettholde to barnehageopptak. Inndekning ble foreslått med 2 millioner gjennom økt eiendomsskatt – kraftverk, og 2,6 millioner fra disposisjonsfond. Forslaget ble nedstemt. Det innebærer at Sunndal nå får ett årlig barnehageopptak, slik Ap, SV og Sp foreslo. Retten til barnehageplass i Sunndal skal følge kalenderåret, som betyr at retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år seinest innen utgangen av desember det året det søkes om barnehageplass.

Det ble også etter forslag fra Ap, SV og Sp vedtatt at det være et tilbud om sommeråpen barnehage. I rådmannens budsjettforslag var det foreslått sommerstengte barnehager i fire uker.

Lusie Gjersvoll mener de rødgrønne la fram et sosialdemokratisk og godt budsjett.

– På tross av regjeringas iherdige forsøk på å gjøre det vanskeligere for oss. Men vi er vant til at det blåser i Sunndal, vi står oss godt i motvind, og det skal vi gjøre denne gangen også.

Ikke forsvarlig

Rådmann Randi Dyrnes innledet budsjettbehandlingen med nok en gang å understreket at Sunndal er en kommune i omstilling. I rådmannens budsjettforslag var det lagt opp til bruk av kommunens sparegris; disposisjonsfondet, på 8,5 millioner kroner. Rådmannen minnet om at det også i de kommende åra i økonomiplanperioden legges opp til bruk av oppsparte midler i fond.

– Det er ikke forsvarlig å fortsette å drifte ved bruk av disposisjonsfond over flere år. Vi har heller ikke stort nok disposisjonsfond i inneværende økonomiplanperiode, la hun til. Rådmannen understreket at det er viktig å ta grep for å sikre kommunen økonomisk handlefrihet i åra som kommer.

– Vi må evne å tenke nytt, vi må ta i bruk nye løsninger, og det kan hende det blir bedre løsninger, sa rådmannen, og minnet om at det var ei tid det var skepsis også mot farge-tv.