Etter flere henvendelser og oppfordringer inviterte Nasjonalforeningen for folkehelsen Sunndal demensforening mandag til åpent møte om forbedring og bruk av Helsetunparken.

Bakgrunnen var et ønske om å legge til rette for mer bruk av parken både for helsetunets beboere og deres pårørende, og at det skapes «liv og røre» i parken sammen med den øvrige befolkningen i kommunen.

Initiativtakerne ønsker å lage et sted som kan fungere som et besøksområde for barnehager, være en viktig arena for forebygging – habilitering og rehabiliteringsarbeid i tillegg til å kunne fungere som et rekreasjonssted og møtested for familier. I den forbindelse ser en for seg aktivitetsapparater og andre tilrettelegginger, slik at det kan bli en fin framtidig møteplass for alle. Initiativtakerne pekte i innbydelsen til møtet på at helsetunparken etter deres mening vil være et godt utgangspunkt for aktiviteter i alle aldersgrupper og med ulike funksjonsnivå.

Øraparken?

Leder i demensforeninga, Anne Lise Toset Visnes, innledet med å redegjøre for bakgrunnen for møtet, samtidig som hun takket for at så mange var frammøtt.

Parken har et stort potensiale for oppgradering. Den kan være nærliggende å bruke både for beboere og besøkende – men forholdene må legges enda bedre til rette for dette. Dette er en offisiell park – og dermed åpen for alle. Utbedringer kan utføres for rimelige midler. I og med at dette er kommunal grunn, må dette utføres i nært samarbeid med kommunen. Parallelt med at en ønsker større aktivitet, er det også viktig å ta vare på mulighetene for ro, stillhet og meditasjon. Visnes hadde for anledningen også alliert seg med landskapsarkitekt Berit Skjevling, som viste eksempler fra lignende prosjekter andre steder i landet – blant annet på Furuset.

Nytt skilt – samt gjerne nytt navn – må på plass. Når det gjelder kostnader/finansiering har en landet på et overslag på ca 750.000 kroner.

Møtelederen gav deretter ordet fritt – og først ute var Stig Rune Andreassen, som berømmet initiativet og tillot seg å fremme forslag på navn – nemlig Øraparken.

Per Helge Malvik er leder i Pårørendes forening ved Helsetunet. Han kunne fortelle at foreninga har over tre hundre følgere på Facebook. I tillegg har de en del penger – etter å ha mottatt gaver over tid, så vi vil gjerne bidra, sa han. Dette førte til at lite hjertesukk fra Toset Visnes:

– Ja, vi har nå 33 medlemmer, vi da.

Deretter fulgte gode innspill på rekke og rad: Jan Silseth, leder i Sunndal eldreråd, tok utgangspunkt i de krevende værforholdene vi har på disse kanter og nevnte i fleng aktiviteter som kunne ha vært lagt til parken dersom det hadde vært lagt til rette for det – slik som øvinger i Dalen Mannskor, seniordans m.m. Hva med å søke Sunndal Energi om å få satt opp oppvarmede benker her – fjernvarmen ligger rett ved siden av?

Utstrakt samarbeid

Ordfører Ståle Refstie på sin side sa at kommunen har et utstrakt samarbeid med frivillige organisasjoner. Når konkrete saker kommer på bordet, er vi raske til å bistå, sa han. I dette tilfellet er det en forutsetning at kommunen er behjelpelig, i og med at dette er på kommunal grunn.

Håvard Løkkhaug, engasjert ansatt ved Sunndal helsetun, framhevet også viktigheten av å få tatt parken enda mer i bruk. Slik det er nå, oppfatter folk flest det slik at parken er avstengt, sa han.

Også kulturskolerektor Ingemar Andersson oppfordret til å legge enda bedre til rette for å få folk til å komme utenfra for å bruke parken. Kulturskolen har tidligere bidratt her – og vil gjerne gjøre det i enda større grad i fortsettelsen.

Berømmet initiativet

Kultursjef Ole Magne Ansnes berømmet initiativet og oppfordret til ikke å tenke for vidløftig.

– Det er viktig å komme i gang, sa han. Skilting/info er også viktig – og her er det en del å ta tak i.

Innspillene fulgte deretter på rekke og rad – blant annet om kunstnerisk utsmykking – og alle ble notert ned. Å tilstrebe en balanse mellom ro og aktiviteter ble også framhevet.

Etter at møtet var hevet var det intense samtaler mellom kommunens folk og initiativtakere om hvordan men best kan få saken videre i forhold til søknadsfrister om økonomisk støtte m.v.

Slik Driva sin utsendte oppfattet det, er det så langt ikke lagt opp til at Sunndal kommune skal bidra med noe økonomisk – muligens med unntak av skilting. Hovedansvaret for gjennomføringen ligger med andre ord på ei forening med 33 medlemmer.