Søndag 21. januar er det nøyaktig 150 år siden Den Norske Turistforening (DNT) ble stiftet. Det markeres – i hele landet. I Sunndal inviteres det til vinteraktivitetsdag i Grødalen.

– Vi fant ut at dette var noe vi ønsket å hive oss med på, vi ser dette som et skikkelig kick off for vintersesongen, smiler Lisbeth Thorsø i Kristiansund og Nordmøre Turistforening. Foruten arrangementet i Sunndal skal også Kom deg ut-dagen markeres i Frei her i vår del av fylket.

For alle

Det legges til rette for ulike vinteraktiviteter i området ved Vangshaugen søndag.

– Arrangementet er særlig rettet mot barn og barnefamilier, men alle er velkommen, og vi håper å se mange i skiløypene og ved Vangshaugen, sier Thorsø.

Det blir skileik og aking, og natursti i hovedløypa fra Vangshaugen og innover, med fine premier. Løypa tilrettelegges slik at den kan gjennomføres uansett barnas alder og skiferdigheter. Det fyres opp under bålpanner slik at folk kan lage medbrakt mat ute i det fri. Det serveres gløgg til alle som kommer, forteller Thorsø, og framholder at arrangementet er et lavterskeltilbud; hit kan man komme både med og uten ski, et akebrett holder lenge – og det er også fullt mulig å ta turen bare for å sitte ved bålpanna og kose seg i de fine omgivelsene. Sosialt samvær og utendørs leik er de viktigste ingrediensene denne dagen.

Skiløyper

KNT samarbeider med Sunndal kommune, Røde Kors og Gørdalen hytteeierlag om arrangementet. På spørsmål om værutsiktene for helga, kommer svaret fra leder i hytteeierlaget, Gunnar Furu, kontant:

– Det er bestandig fint vær i Grødalen!

Og det er jo nesten helt sant: Sjøl om skydekket kan henge tungt ned i fjellsidene nede i Sunndalen, kan himmelen være høy og blå over hyttedalen. Det vet både hyttefolket og andre som gjerne bruker området, sommer som vinter. Hytteeierlaget sørger for at skiløyper er oppkjørt gjennom hele vinteren, og det er også to Stikk UT! Ski-løyper i dalen; til gapahuken på Stortela og til gapahuk Tøftvangen – begge med grillplass.

– Det er fenomenale skiforhold og gode skiløyper, lokker Furu.

Søndag trekkes det en ekstra premie til én av dem som registrerer seg på Stikk UT!-postene, forteller Thorsø. Det er effekter fra både Sunndal kommune og DNT som deles ut som premier.

Arrangementet avhenger av godt vær. Det er mulig å følge med på Facebook for oppdatert informasjon. Parkering skjer ved parkeringsplassen ved Vangshaugen.

Mange utebursdager

Når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, feires dagen med rundt 150 utebursdager rundt om i hele landet.

– Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som er så heldige å ha flott natur tilgjengelig. Vi håper så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll, i en pressemelding.

Det var Turistforeningens «far», Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

– Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var tanken tilbake i 1868. Det er vår rettesnor den dag i dag, kombinert med å ta vare på naturen vår. Heftye var forut for sin tid. 150 år seinere er friluftsliv mer populært enn noensinne, sier Kjøll.