Oversikten over CWD-prøver fra fallvilt og etter jakt på elg, hjort og rådyr på hjorteviltregisteret.no viser at det ikke er påvist nye tilfeller av skrantesyke her i fylket. Statistikken viser prøvesvar for elg, hjort og rådyr som jegerne har registrert i hjorteviltregisteret eller på settogskutt.no.

Etter at det ble påvist skrantesyke på en hjort som ble felt i Gjemnes i slutten av oktober, trappet Mattilsynet opp kartleggingen av hjortedyr i Møre og Romsdal og det ble innført strakstiltak i form av prøvetaking fra fallvilt og skutte dyr. Jegerne måtte ta prøver av hjerne, lymfer og møkk av alle voksne dyr som ble felt, og sende dette inn for analyse.

– Formidabel prøvetaking

Pålegget for prøvetaking under storviltjakta gjaldt for følgende kommuner: Averøy (42), Eide (12), Fræna (41), Gjemnes (132), Halsa (45), Kristiansund (16), Molde (59), Nesset (51), Sunndal (42), Surnadal (60) og Tingvoll (52). Tallene i parentes viser antall prøver som er sendt inn fra den enkelte kommune i perioden 1. november – til og med 23. desember.

– Totalt er det anslagsvis tatt 600 -700 prøver på Nordmøre og i Romsdal etter påvisningen i Gjemnes, og det er formidabelt, fastslår avdelingssjef for Mattilsynet Nordmøre og Romsdal, Magne Mo.

Den smittsomme sykdommen ble i 2016 påvist hos tre villrein og to elger i Norge. Det viste seg heldigvis at den syke hjorten i Gjemnes hadde en mild type av skrantesyke, som trolig er lite smittsom i forhold til den aggressive og smittsomme varianten som ble påvist blant annet hos villrein i Nordfjella – og som førte til at det i fjor ble besluttet å fjerne all villrein i dette området for å prøve å bekjempe sykdommen.

Viderefører tiltak

Som tiltak for å begrense spredning av skrantesyke er det så langt innført forbud mot luktestoff, og begrensninger for fôring og bruk av saltslikkestein til hjortedyr.

Hjortedyr kan bli smittet av skrantesyke ved opptak av prioner gjennom munnen eller nesen, enten ved direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr, eller indirekte ved at friske dyr kommer i kontakt med smittestoffet via spytt, urin eller kadaver. Alt som får dyrene til å samle seg øker smittesjansen. Det er altså ikke lov å fôre rådyr denne vinteren, men om nødvendig er det mulig å søke om tillatelse til kortvarig nødfôring i områder der skrantesyke ikke er påvist.

Det er heller ikke lov å flytte levende hjortedyr over fylkes- eller landegrenser. Mattilsynet må varsles ved sjukdom på hjortedyr. Hva som skjer videre angående tiltak og prøvetaking er enda litt usikkert, men Magne Mo tror i alle fall at foringsforbudet videreføres og at prøvetaking helt sikkert videreføres i en eller annen form.

– Så må vi se litt på hvor det er mest aktuelt med enda mer prøvetaking. I utgangspunktet ønsker man prøveuttak av aktuelle dyr i ordinær jakt, i alle fall av alle dyr som har avvikende oppførsel eller bærer preg av sjukdom. Og fallvilt er ansett som meget viktig å ta prøver av, så vi forsøker nå å få vegmyndighetene med på laget i forhold til mer effektiv prøvetaking av påkjørte dyr langs riks- og fylkesveger, sier Mo.

Han mener forskriftsverket nå vil bli justert, slik at vi får egne soneforskrifter for de gjeldende områdene der CWD er påvist – og en generell forskrift for resten av landet.