Det har nå gått omtrent to år siden fallviltgruppa i Surnadal inngikk avtale med kommunen og startet sitt arbeid. I løpet av disse to åra har det blitt mer enn tydelig at behovet for ei slik gruppe er stort og at ordningen fungerer godt. Antall viltpåkjørsler øker stadig.

– Det var et rekordår når det gjelde antall viltpåkjørsler i 2016, og i fjor gikk tallet opp enda mer. I 2017 ble det påkjørt totalt 73 dyr i Surnadal kommune, 20 hjorter og 53 rådyr, forteller leder i fallviltgruppa, Anders Magne Ormset.

Tallet for 2016 var 64, mens det i 2015 var registrert 34 påkjørsler i Surnadal.

Oktober, november og desember er høgtid for viltpåkjørsler i hele landet, og Surnadal er intet unntak.

– Det braker løs tidlig i oktober, og fra da så går det omtrent i ett, sier Ormset.

Dårlig start på året

Det nye året har også startet dårlig i så måte, med seks viltpåkjørsler hittil i Surnadal.

– Det var en påkjørsel per dag de fem første dagene, og så hadde vi en påkjørsel igjen nå på mandag, forteller han.

De fleste av de påkjørte dyrene blir funnet og avlivet dersom de ikke allerede er døde, mens noen overlever med lite eller ingen skader.

Plikter å melde fra

Ormset mener at folk stort sett er flinke til å melde ifra når de har kjørt på et dyr, sjøl om det finnes unntak.

– De aller fleste melder inn påkjørselen, men det finnes også noen få som ikke gjør det. Dette er vel folk som ikke vet bedre, eller som gir blaffen, mener han.

Eksempelvis ble det i løpet av to dager i slutten av november påkjørt hele fem rådyr innenfor et lite område i Surnadal, der tre av de fem sjåførene ikke meldte fra med det samme. To meldte fra om påkjørselen timevis etterpå, mens en ikke meldte fra om påkjørselen i det hele tatt. Ormset minner om at alle har plikt til å melde fra:

§ 12. Plikter ved trafikkuhell: Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.

Skal varsles på 02800

Når noen kjører på dyr skal man ringe til politiet på nummer 02800. Operasjonssentralen varsler så fallviltgruppa, eller setter den som melder direkte i kontakt med vedkommende i fallviltgruppa som har vakt.

Dersom det påkjørte viltet ikke ligger dødt på stedet må påkjørselsstedet merkes, slik at ettersøksekvipasjen enkelt kan starte sporingen av skadde dyr på riktig sted. Spesielle viltbånd for slik merking fås hos forsikringsselskapene og er alltid greit å ha liggende i bilen.

– Dersom det blir forsikringssak etter påkjørselen så er det flere selskap som ikke krever inn egenandel dersom forholdet er varslet til politiet, minner Ormset om.

Han mener fallviltgruppa fungerer fint på alle måter, og det er flere som setter pris på jobben de gjør.

– Sjøl synes vi det fungerer bra ja, og jeg har inntrykk av at operasjonssentralen synes det er veldig greit at de raskt får tak i oss. Viltnemnda, som tidligere fikk alle henvendelser, er nok også godt fornøyde med dagens ordning, tror han.

Mørketall

Tallene for hjorteviltpåkjørsler i Norge øker for hvert år. Tar man utgangspunkt i hjorteviltregisteret ble 10491 hjortedyr påkjørt i Norge i 2017, og 1099 av disse i Møre og Romsdal.

Mens Surnadal topper statistikken for Driva-kommunene med 73 påkjørsler i fjor, står Tingvoll oppført med 56 i samme register, Sunndal med 54 og Nesset 35. I Rindal ble det registrert 18 storviltpåkjørsler i fjor, og 17 i Halsa.

Det er imidlertid ulik praksis fra kommune til kommune med registrering i hjorteviltregisteret. Føringen er mangelfull enkelte steder, så alle tall er derfor ikke like reelle. Surnadal har imidlertid en av de sikreste statistikkene, da Ormset, som er politioverbetjent ved Surnadal og Rindal lensmannskontor, fanger opp alle tallene i politiets vaktjournal. Han opplyser for eksempel at reelt tall for Halsa var 62 storviltpåkjørsler i fjor, hvilket altså er langt høyere enn det som ble registrert.

Hvis dyret allerede ligger dødt på stedet etter påkjørselen er det i utgangspunktet vegtrafikksentralen som skal varsles. Men oppdragene som Mesta er ute på i forbindelse med viltpåkjørsler registreres heller ikke i hjorteviltregisteret. Vegtrafikksentralen registrerer hvor det har skjedd påkjørsler, men legger ikke påkjørslene inn i fallviltregisteret. Summa summarum er nok derfor de reelle tallene i mange kommuner en del høyere enn det statistikken viser.

Veldig godt fornøyd

Skogbrukssjef Tore Gjul i Surnadal kommune er veldig godt fornøyd med ordningen.

– Vi er heldige som har fallviltgruppa, der fem personer deler på å ha vakt. Vi er også så heldige å ha med Anders Magne Ormset i gruppa. Han snapper opp tallene for påkjørte dyr som blir meldt inn til politiet og vegmeldingssentralen, og slik får vi helt nøyaktige tall her, fastslår han.

De fem i fallviltgruppa har også tilgang til å legge hendelsene inn i registeret gjennom en app på telefonen. Dermed kommer det inn i registeret med en gang.

Mørketall eller ei – og uavhengig av alle statistikker – konklusjonen er uansett at altfor mange dyr drepes og skades i trafikken hvert eneste år.