Øksendalingen Per Steinar Husby kan se tilbake på en lang fartstid i politikken for Venstre. Han var fylkestingsrepresentant i to perioder, og var engasjert lokalpolitiker gjennom 28 år i Sunndal kommunestyre. De fleste av dem som medlem i formannskapet.

– Vil påvirke

Husby karakteriserer seg i dag som "politisk kårkall", men har fulgt Venstres tilnærming til Høyre og Frp med interesse og spenning. Han går ikke god for at vi siterer ham på at han er godt fornøyd med regjeringsplattformen og partiets forestående regjeringsdeltakelse, men sier han har avfunnet seg med det.

– For meg har dette vært en suksessiv prosess der jeg i utgangspunktet var veldig skeptisk. Samtidig driver man politikk for å påvirke. Også jeg har store problem med Frp og Listhaug, og jeg vet at mange i Venstre har tilsvarende problem. Det er likevel slik at Frp og Venstre samarbeider godt mange steder rundt om i landet. Slik også i Sunndal der Frp gjør en kjempejobb.

Bekymret for miljø og distrikt

Husby mener innvandringspolitikken ikke bør by på uløselige problem mellom partiene som nå danner regjering. Han er vel så bekymret med tanke på miljø- og distriktspolitikken.

– Jeg tror det må tas tøffe tak på omlegging av avgiftspolitikken for å nå miljømålene. Jeg synes det er ok om bilavgiftene øker noe. Det tror jeg det kan bli vanskelig å få til med Frp i regjering. Når det gjelder distriktspolitikken er det flere saker som kan bli utfordrende. Historisk har Venstre vært et todelt parti der en del har vært byorientert mens den andre delen har vært distriktsorientert. Jeg frykter det kan bli distrikts-Venstre slik vi har kjent partiet med Kongshaug og Farstad i front som blir taperen.

Husby er uenig med det som kommer fram i regjeringsplattformen både når det gjelder pelsdyr og rovdyr.

"Riktig retning"

Når han likevel velger å ha et positivt utgangspunkt for Venstres regjeringsdeltakelse, skyldes det at han tror partiet kan bidra til å flytte regjeringas politikk i det han mener er "riktig retning."

– Partiet vil bidra til dette i regjering. I tillegg kan politikken dreies ytterligere i riktig retning for å få flertall for sakene i Stortinget.

Venstre-veteran er skeptisk

Andre framtredende venstrepolitikere er langt mer misfornøyd med at partiet har gått i regjering sammen med Frp og Høyre.

Fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde sier til Sunnmørsposten at hun er svært misfornøyd med at partiet har gått i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet.

Gjerde vil ikke svare på om hun er på veg ut av partiet, men sier det blir vanskelig for henne å stille i en ny valgkamp og ikke være sikker på at hun kan holde det som hun sier.

Gjerde er spesielt skeptisk til klima – og miljøpolitikken den nye trepartiregjeringa vil føre.