Pelsdyroppdretter Arne O. Sæter i Surnadal tror næringa hans får dødsstøtet med Venstre i regjering. Venstre har fått Høyre og Frp til å snu, dermed tror Sæter han blir arbeidsledig. Senterpartiet er for å videreføre næringa.

Venstre får gjennomslag for kravet om å avvikle pelsdyrnæringa i Norge i den nye regjeringsplattformen. Det tas sikte på å fremme et lovforslag om forbud mot pelsdyroppdrett og en styrt avvikling av næringa fram til 2024/25. Pelsdyrnæringa frykter det er kroken på døra denne gang.

– Når Venstre har fått med seg Høyre og Frp på dette har Høyre og Frp snudd fra i fjor, og personlig tror jeg dette er dødsstøtet for pelsdyrnæringa, sier Arne O. Sæter.

Forsøk på å legge ned pelsdyrnæringa er gjort flere ganger. Dyrevernere og miljøforkjempere har i mange år jobbet hardt for å få et forbud mot pelsdyroppdrett. Dyreforkjemperne legger fram bilder som viser dyr som ikke har det bra og kaller det dyreplageri. Pelsdyrnæringa lover da å rydde opp og sjalte ut de useriøse oppdretterne. Mye tyder på at oppryddinga nytter, for det er ei stund sida det har vært nye saker framme. Nettopp tro på at oppdrettsnæringa kan drive innenfor gitte rammer, er det som har sikret stortingsflertall for oppdrett av pelsdyr i Norge så langt. Denne gang kan imidlertid toget være gått når et nytt lovforslag legges fram for Stortinget. Venstre mener de negative konsekvensene med å ha pelsdyr i bur overskygger næringsverdien.

– Jeg føler det er game over, sier Arne O. Sæter.

Mister levebrødet

Sæter har drevet med oppdrett i 30 år. For noen år siden investerte han mange millioner i et framtidsrettet anlegg. Et bruk hvis avkastning skulle sikre ham en god inntekt og en god pensjon. Nå kan den drømmen bli knust.

– Det er alvorlig å miste levebrødet sitt, og jeg ser ikke hva som er alternativet for meg, sier Sæter.

Uholdbart

Næringspartiene Høyre og Frp stemte seinest i fjor for å bevare pelsdyrnæringa i Norge. På bakgrunn av dette mener Senterpartiet et forbud mot produksjon i Norge blir en dobbeltmoral, all den tid pelser vil bli produsert i utlandet og importert til Norge. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) sier det er vedtatt et forbud, men ikke konkludert med hvordan denne avviklinga skal foregå og hva slags kompensasjon det blir snakk om. Hun har forståelse for at pelsdyrbøndene finner situasjonen helt uholdbar.

– Import og bruk av pels blir fremdeles lovlig, og da henger ikke dette forbudet på greip, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) fra Surnadal.

Dyr avvikling

En rapport fra det regjeringsoppnevnte pelsdyrutvalget viser det kan komme erstatningskrav fra de rundt 200 pelsdyrbøndene i Norge på nær 7,5 milliarder kroner i kjølvannet av en avvikling. Timelønna i næringa ligger i snitt rundt 650 kroner timen.

– Jeg veit ikke om de tre regjeringspartiene ønsker å styrke økonomien i pelsproduksjonen i land med langt dårligere dyrehelse enn i norske pelsdyrfarmer, men det er i verste fall dette de gjør nå, sier Klinge.