En av utfordringene i Norske Kvinners Sanitetsforening er at sjøl om lokallagene har mange medlemmer, er det ganske få som er med og bidrar aktivt, ifølge fylkesleder i NKS Møre og Romsdal, Elinor Bolme. Slik er situasjonen også i Valsøyfjord Sanitetsforening, så håpet er at nye krefter vil trå støttende til og bli med i den lokale foreningen – som gjør en uvurderlig innsats for kommune og lokalsamfunn.

– Valsøyfjorden Sanitetsforening har – sammen med Halsa Sanitetsforening – undertegnet en avtale med Halsa kommune om omsorgsberedskap, og står klare til å bistå ved ulike kriser og ulykker. De er flittig brukt av kommunen ved ulike hendelser, og derfor synes jeg det er veldig sørgelig dersom damene i Valsøyfjord Sanitetsforening må se seg nødt til å legge ned arbeidet, sier Bolme.

Omsorgsberedskapen er bare en del av sanitetsforeningens arbeid. De bidrar også til mye annet for kommune og lokalsamfunn.

– Og med litt gnist og engasjement fra flere kunne de ha gjort enda mye mer. Det er veldig synd at ikke flere ser den viktige innsatsen som sanitetsforeningen gjør, mener Bolme.

Arrangerer aktivitetsdag

For å markedsføre seg litt – og for å prøve å blåse nytt liv i lokalforeningen, inviterer Valsøyfjord Sanitetsforening til Åpen dag, eller aktivitetsdag, lørdag 10. februar. Fylkeslederen stiller sjøl opp her for å fortelle om nye aktiviteter i NKS.

– Med en slik dag ser man kanskje om det er noe interesse i bygda for at denne lokalforeningen skal fortsette. Jeg tenker at det er veldig mange damer, både unge og eldre, som kan bidra til å få til mer av sånt som skaper mer liv og engasjement i bygda, sier hun. Bolme trekker fram Halsa Frivilligsentral som et stjerneeksempel.

– Frivilligsentralen må være Guds gave til frivillig arbeid! Og daglig leder Tove-Karin Halse Lervik er superdyktig! Frivilligsentralen trenger stadig hjelp til noe, og i desember var jeg invitert dit for å presentere saniteten og fortelle litt om hva sanitetsforeningene i Halsa og Valsøyfjord kan bidra med opp imot Frivilligsentralen. Det er mye.

Håper på fullt hus

Arrangementet til Valsøyfjord Sanitetsforening skal holdes i Sæther grendahus lørdag 10. februar, dagen før fastelavnssøndag og morsdag. Tidspunkt for arrangementet er ikke endelig satt enda, men det antydes klokka 12–15. Da håper damene på fullt hus.

– Dette blir en aktivitetsdag for hele familien, med salg av fastelavnsris, aking (hvis snøen holder), ponnibesøk fra Sæther skysstasjon ved Mari Hestflått, og informasjon om NKS og lokalforeningen. Og vi serverer både fastelavnsboller, kaffe og kakao, forteller Ingunn Brøndbo, som er nestleder – og som er aktuell for ledervervet i foreningen når det skal foretas valg under årsmøtet 26. februar.

– Om vi greier å mobilisere, og om folk er valgbare til styret, så får vi se om vi fortsetter. Jeg er absolutt interessert i fortsatt drift, ikke minst siden vi har omsorgsberedskapsgruppa. Men jeg kan ikke drive alene, jeg må ha folk med meg om vi skal kunne fortsette. Så får vi se om det viser seg at dette er liv laga, sier hun.

Kan bli nedlagt

Alternativet er ifølge Brøndbo nedleggelse – eller eventuelt sammenslåing med en annen aktiv forening.

– Det er synd om vi må legge ned arbeidet. Sjøl om medlemstallet har gått ned litt har vi fortsatt rundt 80 medlemmer, men få av disse er aktive. Alle trenger ikke å være aktive hele tida, men det hadde vært hyggelig å se flere av medlemmene våre på møter og sammenkomster, så vi håper vi klarer å vekke interessen. Det er høg snittalder på møtene, og det er bra, men vi skulle så gjerne ha fått med oss yngre krefter også. Litt ungt og friskt blod ville gjort godt, sier hun.

Tidligere var det flere foreninger rundt fjorden her, før disse etter hvert ble slått sammen. Etter en periode der møtene ble holdt heime hos folk, holdes møtene nå i håndarbeidsfjøset på Otnes. Men de ønsker også å bruke Sæther grendahus mer i framtida.

– Vi ønsker jo å holde liv og aktivitet i grendahuset framover, så jeg har snakket med styrelederen for grendahuset om en mer permanent leieavtale på sikt. Grendahuset er også greit å ha som base for omsorgsberedskapsgruppa, med blant annet kjøkken slik at vi kan bidra med mat ved eventuelle leteaksjoner og liknende, sier Brøndbo.

Planer om basar

Med lite aktivitet blir det heller ikke mye inntekt. Dagens inntekt kommer fra rissalg og noe loddsalg, samt en del av medlemsavgiften. Nok til å dekke husleia i alle fall.

– Tidligere var basar hovedinntekten. Nå er det noen år siden foreningen har arrangert basar, men vi har planer om å få til dette igjen, forteller Brøndbo.

Både Bolme og Brøndbo oppfordrer flest mulig til å møte opp i Sæther grendahus den 10. februar og vise sin støtte for videre arbeid i Valsøyfjord Sanitetsforening. Denne dagen er for hele familien.

Fagdag i Molde

Førstkommende lørdag blir de to damene for øvrig opptatt med fagdag ved Quality Hotel Alexandra i Molde, der rundt 50 NKS-damer fra hele fylket deltar.

Senere på dagen skal NKS Møre og Romsdal ha et gratisarrangement på Moldetorget, der det blir besøk av hele Norges helsesøster, Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista». Hun følges av hele 40 000 personer på Snapchat, der hun sprer viktig budskap til ungdom.

– Dette blir et gratisarrangement, så da håper vi å fylle hele Moldetorget, smiler den engasjerte og travle fylkeslederen.