Lørdag ettermiddag går Milly Bente Nørsett i fakkeltog. Ordføreren er engasjert motstander mot deponiplanene på Raudsand.

– Det har vært kjempekjekt å være ordfører, men det kom noe overraskende på meg at jeg ble valgt i 2015, sier tingvollordfører Milly Bente Nørsett (Ap).

Etter mange år med ordførere fra Senterpartiet og en periode med Høyreordfører i Tingvoll, var det Arbeiderpartiets toppkandidat som kunne overta ordførerklubba etter valget i 2015. Milly Bente Nørsett sier hun ikke trodde det skulle bli resultatet da hun ble oppringt fra Tingvoll Ap med forespørsel om å være partiets ordførerkandidat.

Resultatet av ordførerforhandlingene gjorde at det ble bråe forandringer i arbeidslivet for Milly Bente.

Hun hadde vært konstituert som rådmann i Halsa i få uker da det ble klart at hun skulle være ordfører i Tingvoll de kommende fire årene.

– Jeg har vært kjempeheldig som har fått prøve meg som ordfører. Jeg er den andre kvinna i kommunen som er folkevalgt ordfører. Kristin Sørheim var den første.

Milly Bente Nørsett har vært vant til forandringer i livet. Familien kommer fra Lista der hun vokste opp som den yngste av seks søsken. Faren var kaptein om bord i oljetankere. Milly Bente var sammen med mora med på flere turer om bord fram til skolealder.

– Jeg er døpt i sjømannskirka i Rotterdam. De første årene mine tilbrakte jeg mye til sjøs. Har blant annet opplevd å feire 17. mai om bord på forskjellige skip.

Familien flyttet etter hvert til Kristiansand. Til Sleppheia.

– Overgangen fra 12 elever i klassen på Lista til tre klasser med 30 elever hver i Kristiansand var stor, forteller Milly Bente.

Etter gymnaset gikk hun på folkehøgskole i Hedmark. Det var tilfeldig på et skoletreff at hun traff gutten fra Meisingset som hun seinere giftet seg med.

– Jeg bodde på Meisingset fra 1982 til 2012. Da hadde jeg blant annet jobbet som hjelpepleier i Tingvoll i 10 år. Jeg kom med i politikken i kommunen i 1995. Fikk lyst til å etterutdanne meg, og tok sjukepleierutdanning. Bygde på med utdannelse innen ledelse og økonomi i Steinkjer og ble leder for helse- og sosialsektoren i Tingvoll i 2002.

Etter hvert fikk Milly Bente lyst på andre utfordringer.

– Jeg ble oppmerksom på at Halsa kommune søkte etter leder for pleie- og omsorg. Jeg søkte, og fikk jobben. Det var da rådmann Petter Ardon fikk jobb nærmere Trondheim jeg ble spurt om å bli konstituert som rådmann. Det varte ikke mer enn en måneds tid før jeg ble valgt som ordfører i Tingvoll, smiler Milly Bente.

Hun har fulgt godt med i urolighetene i politikken i Halsa den seinere tida.

– Det gjør litt vondt i hjertet mitt. Halsa er en flott kommune med mange gode, dyktige og kreative folk. Uro rundt kommunesammenslåing kan være ødeleggende for samholdet i kommunen.

Milly Bente er ofte i Halsa der kjæresten bor.

Kommunestyret i Tingvoll har etter ønske fra innbyggerne bestemt at kommunen skal fortsette på egen kjøl framover.

Ordføreren tror det kan gå bra.

– Vi har egentlig ikke så mye å klage over. Er litt spent på hva det blir til med kommunereformen på sikt. Ser at det er krefter i indre Gjemnes som kan tenke seg å bli en del av Tingvoll i stedet for å være med i storkommunen Molde. Det er et spørsmål vi må ta stilling til om det kommer. Både Tingvoll og Gjemnes er to landkommuner. Jeg er åpen for en grensejustering eller kommune- sammenslåing, men da må Tingvoll gjennom en politisk prosess. Samtidig har jeg aldri helt forstått hvorfor fjordene skal begrense samarbeidet mellom kommunene.

– Tingvoll – Indre Gjemnes hadde vært enklere dersom ferja fortsatt gikk over fjorden?

– Ja men kanskje kan det være mulig å få på plass en passasjerbåt. Jeg ser det som viktig at vi får beholde mest mulig av Nordmøre samlet. Molde er i ferd med å sluke hele Romsdal og en del av Nordmøre.

Lørdag skal ordfører Milly Bente Nørsett gå i fakkeltog mot deponiplanene på Raudsand. Hun er klar på at det er veldig viktig å unngå at det blir etablert et nasjonalt deponi for farlig avfall rett over fjorden for kommunesenteret i Tingvoll.

– Her i kommunen er det sterk motstand mot deponiplanene. Vi var den første kommunen som reagerte. Daglig leder Harald Storvik i Bergmesteren AS ble invitert til formannskapet da vi ble kjent med planene. Storvik snakket varmt for deponiet, men vi ble øyeblikkelig skeptiske. All transport av avfallet skal gå over sjø. Det kan lett skje et uhell. Så lenge det kan skje bør det absolutt ikke være aktuelt med avfallsdeponi på Raudsand. Nei, dette kan vi ikke være med på. Hovedfokus må være ei bærekraftig samfunnsutvikling for kommende generasjoner. Sunndalsfjorden er belastet nok fra før med utslipp fra aluminiumsverket. Som økokommune er det helt uholdbart for oss å gå med på at det skal anlegges et slikt deponi rett over fjorden for oss. En fjord som vi deler med flere. Når vi går i fakkeltok fra ungdomshuset Sellanrå og ned til hotellet i morgen, ser vi rett over til Angvika og Raudsand.

– Hva gjør Tingvoll kommune for å følge opp motstanden opp mot myndighetene?

– Vi følger med. Vi kommer til å ta kontakt med rette instanser når det er aktuelt. Det er svært viktig å ha kontakter inn mot det politiske miljøet i Stortinget og i regjeringa.

– Er du som ordfører i Tingvoll skuffet over at politikerne i Nesset har sagt ja til utarbeidelse av reguleringsplanen for området på Raudsand?

– Skuffet er vel ikke det riktige ordet. Jeg ser jo at saka har flere sider og tenker da på arbeidsplasser. I denne saka er det andre hensyn som veger tyngre. Jeg har et sterkt ønske om at politikerne i Nesset tar ansvar og sier klart fra at de ikke vil ha et avfallsdeponi på Raudsand.