For å vise sin store takknemlighet inviterte Ragnar Halle alle de seks sambygdingene fra det lokale brannkorpset i Todalen heim til seg på traktering og en skikkelig prat tirsdag. En prat om hva som skjedde den lørdagen i slutten av oktober, når livet plutselig tok en brå vending for Ragnar da kona Eldbjørg brått døde. Han forteller hva som skjedde.

– Jeg hørte et dunk og fant Eldbjørg mellom senga og veggen. Jeg ringte straks 113 og gikk i gang med gjenoppliving, samtidig som jeg hadde telefonen og AMK-sentralen på høgtaler ved siden av, forteller han.

Minuttene som fulgte føltes naturligvis som en evighet for Ragnar, men likevel var den første av de seks fra brannkorpset kommet til stedet før det var gått fem minutt.

– Han første som kom tok over for meg med en gang og fortsatte med førstehjelp, og etter hvert kom de på rekke og rad alle seks. Alle var på plass før det var gått åtte minutt, så det er helt enestående!

– Fenomenal bistand

Halle vet ikke helt hva han skulle ha gjort hvis ikke han hadde fått hjelp så raskt.

– Jeg hadde blitt aldeles tullete om jeg måtte ha holdt på sjøl helt til ambulansen kom, det hadde jeg rett og slett ikke klart, sier han.

Det tok ikke mer enn rundt 15–20 minutt før ambulansen fra Surnadal var der heller, og da hadde de seks fra brannvesenet gjort klart for ambulansepersonellet. En av dem som kom først hadde tatt seg godt av Ragnar, som naturlig nok var sterkt preget av situasjonen. Da ambulansen kom var andre pårørende også kommet til.

– Jeg startet jo med gjenoppliving på henne sjøl, men det er veldig vanskelig å holde på med dette og samtidig begripe situasjonen når sånt hender, det er virkelig hardt. Men den bistanden som disse seks fra brannvesenet i Todalen ytte meg denne dagen, den var helt fenomenal. Jeg er dem evig takknemlig, fastslår Halle.

Viktig ressurs for bygda

Han mener dette er et godt bilde på viktigheten av å ha god hjelp lokalt i bygda når avstanden til sentrum og øvrige nødetater er såpass stor.

– De er drillet på både førstehjelp og andre ting, noe som er veldig betryggende. Og de har radiosamband, så da alarmen gikk kom de hit til meg veldig raskt, og de var her hos meg hele tida og ordnet alt fram til ambulansen kom, og bisto generelt på aller beste vis. Dette er karer som holder seg oppdatert og det er helt enestående at vi har sånne i bygda her, det er en stor sikkerhet i det, fastslår han. – Og ambulansemannskapet var også helt enestående, det er jo de som er legene våre nå, i alle fall på helg. Samt Alarmsentralen, der var det også veldig god hjelp å få, legger han til.

For å takke sambygdingene sine skikkelig inviterte han altså de seks karene fra det lokale brannmannskapet på kaffe og traktering tirsdag. Her fikk de pratet ut om hendelsene denne oktoberlørdagen.

– Dette var en god stund for begge parter. Jeg setter i alle fall så umåtelig stor pris på disse karene og at vi har en sånn viktig ressurs i bygda her. Det er alfa og omega, sånn føltes det i alle fall sånn for meg den dagen, avslutter han. – Dette er dagens og morgendagens helter.