Presseskriv fra Molde og Romsdsdal Turistforening:

Søndag 21. januar er det nøyaktig 150 år siden Den Norske Turistforening ble stiftet. Dette feirer Molde og Romsdals Turistforening med hele 2 utebursdager i Nesset, en på Skogtun Familiepark på Rød og en på Eresfjord og Vistdal skisenter.

Når Norges største friluftslivsorganisasjon fyller år, skal alle få være med å feire. Rundt 150 utebursdager landet rundt går av stabelen på Kom deg ut-dagen 21. januar, med totalt 40 000 små og store bursdagsgjester.

- Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv. Vi håper at så mange som mulig har lyst til å være med på verdens største utebursdag denne dagen, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

De fleste av DNTs 57 medlemsforeninger er klare til feiring med varierte tilbud; bursdagsleker, natursti, bålkos, konkurranser, turer og mye mer.

Ulike aktiviteter og tilbud

På Rød ved Eidsvåg blir det gjennomføring på Skogtun Familiepark i samarbeid med Rød Vel. Her er det i utgangspunktet godt tilrettelagt for aktiviteter. På Eresfjord og Vistdal skisenter på Vistdalsheia blir det samarbeid med Vårsol 4H, Eresfjord IL, Ørn 4H og Vistdal IL.  Det fyres det opp bål/bålpanne, det blir natursti og kanskje andre tilbud og aktiviteter. Nesset kommune har også vært en god samarbeidspart for å få til arrangementene.

I tillegg til arrangementene i Nesset inviterer Molde og Romsdals Turistforening også til tilsvarende arrangementer på Skaret ved Molde og i Isfjorden.

Det var Turistforeningens "far", Thomas Heftye, som 21. januar 1868 samlet et knippe utvalgte på Sarabråten i Østmarka i Oslo og dannet foreningen.

- Å gjøre det enkelt og rimelig å drive et allsidig friluftsliv var ønsket tilbake i 1868, noe vi har som rettesnor den dag i dag. Heftye visste hva han drev med, for i dag er friluftslivet noe av det mest populære man kan holde på med, sier Øveraas.

Fakta om 150-åringen

• DNT arbeider for et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for sikring av friluftslivets natur- og kulturgrunnlag.

• DNT har 57 medlemsforeninger over hele landet som skaper aktiviteter og drifter og vedlikeholder et stort nettverk av hytter og ruter.

• DNT har i dag Barnas Turlag på over 220 steder og vokser stadig.

• Mesteparten av arbeidet gjøres av frivillige, som årlig legger ned 750 000 dugnadstimer for å gi folk gode naturopplevelser. Det tilsvarer 426 årsverk.

• DNT har 550 betjente, selvbetjente og ubetjente hytter

• Foreningen ble stiftet i Østmarka i Oslo 21. januar 1868 av blant andre Thomas Heftye.

• I Møre og Romsdal er det 3 lokale turistforeninger, deriblant Molde og Romsdals Turistforening. De 3 foreningene har samlet rundt 14000 medlemmer. Godt over

3000 av disse er medlemmer i Molde og Romsdals Turistforening, som dermed er regionens største frivillige friluftslivsorganisasjon.